Nieuw college wil in twee jaar 4000 woningen bouwen

Presentatie coalitieakkoord ' een frisse start' 

Door Marcel Beijer
ALMERE – Het nieuwe college van VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en Leefbaar Almere wil in de resterende collegeperiode 4000 huizen realiseren in Almere. Dat zei fractievoorzitter Ulysse Ellian donderdagavond bij de presentatie van het nieuwe collegeakkoord.

Ulysse Ellian (VVD). (Archieffoto aangeleverd)


Nadat half november het vertrouwen in de PvdA als coalitiepartner werd opgezegd moest Ellian, als aanvoerder van de grootste partij in Almere, aan de slag om een nieuw college te vormen. CDA en Leefbaar Almere nemen de plaats van de sociaal democraten in, waarbij alleen het CDA een nieuwe wethouder levert: Froukje de Jonge. De wisseling van de wacht leidt ook tot een nieuwe accenten in het oorspronkelijke coalitieakkoord ‘liefde voor de stad’. De titel is nu ‘Een frisse start’.
Ellian maakte donderdagavond direct duidelijk dat de grootste urgentie ligt bij het oplossen van de gigantische woningnood in de stad. Het nieuwe college wil de komende twee jaar maar liefst 4000 woningen realiseren en daarnaast de voorwaarden creëren om tot 2030 nog eens tussen de 17.500 en 24.500 woningen te bouwen.


Floriade

Ellian maakte ook duidelijk hoe belangrijk de Floriade voor Almere wordt. Het evenement, dat in 2022 wordt gehouden, zorgt voor versnelde realisatie van de A6 en het centraal station. Bovendien zet het Almere nadrukkelijk internationaal op de kaart. Wel kondigt het college vast aan dat er nog veel moet gebeuren en dat een dergelijk evenement nog tot onverwachte risico’s kan leiden. ‘Daarbij is het vermoedelijk onontkoombaar dat er een beroep zal worden gedaan op extra financiële middelen’, waarschuwde hij alvast.

Artikel geplaatst op: 06 februari 2020 - 22:00

Gerelateerd

Delen