148 extra huurwoningen zijn leuk, maar het is wachten op de Woonvisie

Door Marcel Beijer

ALMERE – In Almere worden 148 extra sociale huurwoningen gebouwd. De gemeenteraad is bereid daar 1,4 miljoen euro voor uit te trekken. Toch heerste er donderdagavond tijdens de Politieke Markt vooral chagrijn wegens het uitblijven van de langverwachte Woonvisie waarin het college met een oplossing moet komen voor de enorme woningnood in de stad.

Sociale huurwoning zoals deze: Almere zit erom te springen. (Artist impression: Nezzt)

 

In deze raadsperiode (die tot 2022 loopt) moeten in Almere 2000 tot 2500 sociale huurwoningen worden gebouwd. De 148 extra huizen die er nu gaan komen op de locaties Rederij, Homeruskwartier en Indische Buurt, vonden veel raadsleden een ‘druppel op een gloeiende plaat’.
“Het is een flutvoorstel”, foeterde Ton van den Berg van de SP. “Wij willen weten hoe het college denkt het enorme tekort aan woningen in Almere op te lossen.” 

 

Woonvisie

Het SP-raadslid stond daarin niet alleen. Meerdere partijen vragen zich af waar de langverwachte Woonvisie blijft. Daarin geeft het college aan hoe op lange termijn de woningbouw in de stad wordt aangepakt. Aanvankelijk zou die na het zomerreces van 2019 worden gepresenteerd, maar keer op keer werd de presentatie uitgesteld. Dat frustreerde regelmatig de politieke discussie om de enorme woningnood in de stad aan te pakken. Als raadsleden vragen stelden om snel extra noodwoningen te bouwen voor studenten of kantoorruimtes om te bouwen tot woningen, verwezen de verantwoordelijke wethouders naar de Woonvisie die eraan zat te komen. Zelfs een grootschalige woonconferentie, in augustus 2019, bracht de boel niet in beweging. Inmiddels is het 2020 en is er nog steeds geen Woonvisie gepresenteerd.

Motie

Wethouder Jan Hoek (GroenLinks) erkende donderdagavond dat de 148 extra sociale huurwoningen ‘niet veel’ is. “Maar het is wel een stap.”
De SP en PvdA zijn het wachten op de Woonvisie meer dan zat. Zij kondigden aan met een motie te komen om de woningnood in Almere nu versneld op te lossen. “Zo lang de tijd nemen om nu met slechts 148 sociale woningen te komen. Ik heb het gevoel dat het college de gemeenteraad niet serieus neemt”, zegt Ton van den Berg van de SP.
In de wandelgangen toonden zich diverse raadsleden gefrustreerd over het uitblijven van de Woonvisie. Volgens hen is het document allang gereed en ook al besproken met de woningbouwverenigingen. 

Artikel geplaatst op: 17 januari 2020 - 09:17

Gerelateerd

Delen