Coalitie wil verder met CDA en Leefbaar Almere

ALMERE – VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie gaan verder onderhandelen met CDA en Leefbaar Almere om tot een nieuwe coalitie te komen. Het CDA zal daarbij een nieuwe wethouder leveren.

De naam van Froukje de Jonge gaat rond als mogelijke nieuwe wethouder. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK0

 

De onderhandelingen zijn noodzakelijk nadat de PvdA vorige maand uit het college stapte. De overige partijen hadden het vertrouwen in de sociaal democraten opgezegd. Fractievoorzitter Ulysee Ellian van de VVD, die als grootste partij namens het college de verkenningsgesprekken leidde, liet donderdag tijdens de Politieke Markt weten dat CDA en Leefbaar Almere de voorkeur genieten. “We wilden een coalitie die een stevige meerderheid in de raad heeft”, zei Ellian. “We denken dat we met CDA en Leefbaar Almere een frisse start kunnen maken en grote stappen kunnen maken in de grote uitdagingen waar we als gemeente voor staan.” 

 

 

Zes wethouders

Het was de wens van de gemeenteraad om niet langer met zeven, maar met zes wethouders verder te gaan. Leefbaar Almere heeft aangegeven akkoord te gaan met een CDA-wethouder. In de wandelgangen gaat daarbij de naam van Froukje de Jonge rond. Leefbaar heeft goede ervaringen met De Jonge, die momenteel waarnemend burgemeester in Stadskanaal is. Het is de vraag of de Almeerse die functie wil inruilen voor het wethouderschap in Almere. Fractievoorzitter Bastiaan Malotaux van het CDA wilde niet ingaan op namen van mogelijke kandidaten. De Jonge is de afgelopen weken wel regelmatig op het stadhuis gesignaleerd.

Artikel geplaatst op: 13 december 2019 - 08:56

Gerelateerd

Delen