Te weinig politie in Almere (UPDATE)

Kans op overval of straatroof neemt toe

Door Robert Mienstra

 ALMERE – Gisteren meldde Almere DEZE WEEK al dat er zorgen zijn over de politie in Almere. Het college heeft meer vragen beantwoord die de VVD stelde. Hierbij een UPDATE. 

‘Tijdens de donkere dagen neemt over het algemeen de criminaliteit toe, dus ook het aantal staatroven. Het risico om slachtoffer te worden van een overval of straatroofneemt significant toe in deze periode’. Dit antwoordt het college van Burgemeester en Wethouders op schriftelijke vragen van de VVD over de toename van overvallen in Almere. Het college uit ook zorgen over de beschikbare politiecapaciteit.

(Foto: AdobeStock)

Het college meldt dat zij er alles aan doet om de overvallen tegen te gaan. ‘Stadstoezicht houdt preventief toezicht bij openings- en sluitingstijden op hotspots. Tijdens de donkere dagen wordt dit toezicht geïntensiveerd’, aldus het college.

 

Capaciteit
De politie geeft aan dat zij minder tijd kan besteden aan extra taken in de wijken en het HighImpactCrime(HIC)-team Almere flexibel moet laten mee draaien in het rooster. Daarnaast is er minder capaciteit vanuit de basisteams beschikbaar om ondersteuning te bieden in de arrestantenzorg. Wat betreft de opsporingstaak is het werkaanbod groter dan de beschikbare capaciteit. Incidenten met een hoge maatschappelijke impact en of kans op succesvolle strafvervolging hebben voorrang.

 

Evenementen
‘Wij maken ons zorgen over de beschikbare politiecapaciteit in Almere en in de rest van Nederland’, stelt het college. ‘De burgemeesters en het OM in de eenheid Midden-Nederland (waar Almere onderdeel vanuit maakt) zijn geïnformeerd over deze problematiek en gevraagd om samen te kiezen hoe de beschikbare capaciteit het beste kan worden ingezet. De uitstroom van pensioengerechtigde politiemedewerkers, de benodigde inzet voor bewaken en beveiligen na de moord op advocaat Wiersum, maar ook de vele grote evenementen in 2020 zoals de Vuelta, Formule 1, het songfestival in Rotterdam en het Europees Voetbalkampioenschap 2020 trekken een zware wissel op alle politie-eenheden.’
De problematiek is groter dan alleen de basisteams in Almere. De beschikbare capaciteit in combinatie met de grotere vraag naar politiewerk speelt in heel Nederland. Daarmee is de oplossing niet op lokaal niveau te realiseren.
Almere is een groeigemeente en de capaciteit van de politie groeit niet in dezelfde snelheid mee.

 

Artikel geplaatst op: 28 november 2019 - 09:21

Gerelateerd

Delen