OPINIE: hoe nu verder met het college?

“Het moet nu om de stad draaien”

 Door Marcel Beijer

ALMERE – Nu de bestuurscrisis in Almere is uitgedraaid op het vertrek van de PvdA uit het college is het tijd om vooruit te kijken: hoe nu verder?

 

Ulysse Ellian (VVD) Foto: aangeleverd

 

Fractievoorzitter Ulysse Ellian van de VVD (de grootste partij) liet donderdag al doorschemeren dat na anderhalf jaar gekrakeel het teveel om het college heeft gedraaid. “We zitten hier voor de 210.000 inwoners van Almere. We moeten aan de slag met de grote uitdagingen waar we als stad voor staan.” 

Sneer
Ellian sneerde daarbij een beetje richting de PvdA. Door die uitspraak lijkt het immers alsof de PvdA niet het belang van de Almeerders voor ogen had. Dat is natuurlijk onzin. Ook de PvdA wilde het beste voor de stad, maar de partij ligt vreselijk met zichzelf overhoop. Oudgedienden bemoeien zich nog opzichtig met de nieuwe, onervaren fractie. Die onervarenheid leidde tot een aantal missers waardoor er nu maar liefst drie PvdA-wethouders wachtgeld opstrijken: Tjeerd Herrema, Loes Ypma en (sinds donderdag) Jerzy Soetekouw. Om wat voor reden dan ook: daar wordt niemand blij van en politiek ligt dat nu eenmaal gevoelig. Bij het college, bij de PvdA maar vooral bij de belastingbetalende Almeerders.


Op zoek

De VVD moet nu op zoek naar een nieuwe coalitiepartner. En dat moeten er dan waarschijnlijk twee worden. Immers: de PvdA stond garant voor zes zetels. De enige resterende grote fractie is de PVV, maar daar loopt niemand in het college warm voor. Die wordt door de partijen ter linker zijde te extreem en te rechts bevonden. Bovendien ziet GroenLinks met het vertrek van de PvdA een broeder ‘op links’ vertrekken. Om die reden wilde de partij ook het vertrouwen in de PvdA niet opzeggen. GroenLinks wil het liefst een linkse partij terug. Maar toetreding van de SP of Partij voor de Dieren, is geen optie: daar gaat de VVD nooit mee akkoord.

 

Leefbaar Almere
Het meest aannemelijk is dus dat de VVD bij Leefbaar Almere aanklopt. Maar die partij heeft slechts drie zetels. Daarmee wordt geen meerderheid verkregen in de raad. Dus is er nog een tweede partij nodig. En dat is dan weer lastig omdat iedere partij graag een wethouder wil leveren. Bij twee nieuwe partijen zit je dan toch weer op zeven wethouders. En zoals bekend: dat wil de coalitie niet meer.

 

Gedoogpartner

Het zou zomaar kunnen dat de VVD daarom aanklopt bij het CDA (twee zetels) en dat Leefbaar Almere wordt gevraagd als gedoogpartner. De lokale partij kan bij die optie wat partijpunten in het collegeprogramma schuiven en ziet dan af van het leveren van een wethouder.
In het belang van de stad is hierbij wel haast geboden. Dossiers als de Woonvisie en de Floriade kunnen geen vertraging oplopen.

 

Artikel geplaatst op: 15 november 2019 - 10:19

Gerelateerd

Delen