SP stelt vragen na publicaties

ALMERE - De SP Almere heeft naar aanleiding van twee artikelen in deze krant schriftelijke vragen aan het college gesteld. De vragen hebben betrekking over de onrust rond de hoge stralingswaardes bij de UMTS-mast bij de Columbusschool in Poort en het gebruik van kunstgraskorrels op voetbalvelden.


UMTS-mast

In Poort is onrust ontstaan nadat op YouTube een filmpje verscheen waarbij een straling wordt gemeten bij de UMTS-mast bij de Columbusschool in Poort. Die zouden 1700 keer de normwaarde overschrijden. Hoewel Kennisplatform Elektromagnetische Velden de meting in het fimpje in twijfel trekt, zijn er ook deskundigen die alarm slaan. De SP wil vooral weten waarom er voor gekozen is een UMTS-mast bij een school te plaatsen. Ook wijst de partij erop dat er weinig onafhankelijke wetenschappelijke inzichten zijn over straling. Die zouden er eerst moeten zijn alvorens een 5G-netwerk wordt ontplooid wordt in Almere.


Kunstgraskorrels

De SP heeft ook vragen gestel over de kunstgraskorrels waar Almeerse voetbalclubs gebruik van maken. De partij zou graag een alternatief zien voor dit rubbergranulaat, dat volgens onderzoeken schadelijk voor de gezondheid zou zijn. In een artikel uit deze krant bleek dat nog maar één voetbalvereniging in Almere (AS’80) zich zorgen maakt over de kunstgraskorrels. De clubs zeggen nooit bezorgde ouders te horen en wijzen juist op de enorme voordelen van kunstgrasvelden. De SP somt in de schriftelijke vragen diverse onderzoeken op die kritisch zijn over het gebruik van de korrels, maar wijst met name op de uitspraken van de RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) die stelt dat rubbergranulaat niet voldoet aan de norm voor speelgoed. “Gezien de aard van het gebruik van kunstgrasvelden, ook door jonge kinderen, is er vanuit gezondheidsperspectief behoefte aan gedegen onderbouwde normen voor rubbergranulaat.”
De SP is van mening dat alleen deze constatering al voldoende is om direct te stoppen met het gebruik van de korrels en wil van het college weten hoe er gedacht wordt over alternatieven. ‘Is het mogelijk om in plaats van de gehele velden te vervangen, alleen het instrooimateriaal te vervangen?’

Artikel geplaatst op: 23 augustus 2019 - 10:32

Gerelateerd

Delen