Almere gaat toeristenbelasting heffen

Door Marcel Beijer
ALMERE – Het lijkt erop dat de gemeente toeristenbelasting gaat invoeren. Gedacht wordt aan 2,50 euro per persoon per nacht. De inkomsten zouden goed van pas komen om de tegenvaller van 9 miljoen euro een beetje te dekken. Maar het levert waarschijnlijk minder op dan het college had verwacht.

Muiderzand is een plek dat toeristen trekt. Binnenkort moeten ze toeristenbelasting betalen. (Foto: Almere City Marketing)


In mei werd bekend dat Almere ongeveer 9 miljoen euro minder geld binnenkrijgt van het Rijk. Omdat in de begroting wel is uitgegaan van die inkomsten, moet de gemeente dat geld ergens anders vandaan halen. Er is wel een reservepotje, maar de gemeenteraad bleek donderdag tijdens Politieke Markt niet erg happig om daar een greep uit te gaan doen. De nieuwe wethouder Julius Lindenbergh hield die mogelijkheid echter wel nadrukkelijk open. “We krijgen minder geld binnen. Dat moeten we deels oplossen in de begroting van dit jaar. Maar we zijn al halverwege 2019. Nemen we nu maatregelen dan kunnen die pas later dit jaar ingevoerd worden. Het gaat dus pijn doen. Een optie is om de reserves aan te spreken. Maar die keuze is aan de raad.”


Toeristenbelasting


Toeristenbelasting is één van de opties om snel geld binnen te krijgen. Gedacht wordt aan 2,50 euro per persoon per nacht. Een meerderheid in de gemeenteraad is daar enthousiast over, al wordt verschillend gedacht over de hoogte en waar die extra inkomsten naartoe moeten. Het reservepotje zou ermee kunnen worden aangevuld, maar het geld kan ook besteed worden aan de sector waarop het betrekking heeft: het toerisme. Ook is de vraag of overal hetzelfde bedrag moeten worden berekend. Voor een commercieel bedrijf als een hotel kan bijvoorbeeld het volle tarief van 2,50 worden gehanteerd, maar een camping kan een lager tarief hanteren. Eerder gaf camping Waterhout tegenover RTLZ al aan dat ze bij invoering van toeristenbelasting ‘er net zo goed mee op kunnen houden’. Ook naturistenvereniging Chamavi is niet blij. “Onze Almeerse leden kunnen straks gratis overnachten, terwijl leden uit Dronten moeten gaan betalen. Zo krijg ik tweespalt in mijn vereniging”, aldus voorzitter Krijn Barnhoorn.


Openluchtzwembad


Cees Ahles (Leefbaar Almere) stelde voor om een deel van de toeristenbelasting te gebruiken voor de bekostiging van het door veel Almeerders zo vurig gewenste openluchtzwembad. “In ieder geval voor de exploitatie daarvan”, legde hij later tegenover deze krant uit. De partij gaat daar een motie voor indienen. Dan zal moeten blijken of ook de andere partijen daar enthousiast voor zijn. D66 noemde het in ieder geval een ‘aantrekkelijk idee’.


Melkkoe


Overigens lijkt de toeristenbelasting niet zo’n grote melkkoe als het college aanvankelijk dacht. Lindenbergh bekende, met het schaamrood op de kaken, dat er een rekenfout is gemaakt. De toeristenbelasting zal geen 1,4 miljoen in het laatje brengen, maar een half miljoen minder. “De raad is dus uitgegaan van foute berekening. Een pijnlijke fout.”
Hij bood daarmee excuses aan voor een fout waar hij geen sikkepit aan kan doen: Lindenbergh werd pas vorige week als wethouder geïnstalleerd.

Artikel geplaatst op: 21 juni 2019 - 10:04

Gerelateerd

Delen