Almere betaalt 880.000 euro aan wachtgeld oud-wethouders

ALMERE - Almere betaalde de afgelopen jaar ruim 880.000 euro aan wachtgeld voor negen oud-wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Het huidige college. Wethouder Lodders (2e van links) is vertrokken en zag af van wachtgeldregeling. Aldrik Dijkstra (3e van rechts) is momenteel ziek. (Foto: aangeleverd)


EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. Lelystad spant de kroon. De buurgemeente van Almere betaalde in die periode ruim 1,8 miljoen euro aan wachtgelden. In Almere gaat het om 886.051 euro dat werd uitbetaald aan negen oud-wethouders.

8700 euro 

De beloning van wethouders is geregeld via de zogenoemde Appa-uitkering die tamelijk complex is. Grofweg gesteld hebben wethouders recht op dit wachtgeld als ze plotsklaps moeten aftreden, niet worden herbenoemd, ziek worden of de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. In een grote stad als Almere ontvangt een wethouder maandelijks ongeveer 8700 euro. Daarnaast ontvangen zij een onkostenvergoeding (ambtstoelage), vakantiegeld en een eindejaarsuitkering en hebben zij dikwijls neveninkomsten. De Appa-uitkering bedraagt het eerste jaar 80% en vervolgens 70% van het laatst genoten inkomen. Net als andere werkzoekenden is ook een ex-wethouder verplicht te solliciteren of aantoonbaar werken aan de opbouw van een eigen bedrijf.


Ondergeschikte rol


Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders vaak moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol. De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. “Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld", zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging tegenover EenVandaag. "Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur.”

Artikel geplaatst op: 18 juni 2019 - 10:16

Gerelateerd

Delen