GroenLinks op pad in Stationskwartier

Door Robert Mienstra
ALMERE – ‘We gaan de stad in’, zeiden de collegepartijen aan het begin van deze raadsperiode. Fractie en leden van GroenLinks maakt daar werk van en ging vorige week met Danny Louwerse, programmamanager Almere Centrum op bezoek in het Stationskwartier. Zij lieten zich bijpraten over de ontwikkelingen die er gaan plaats vinden tot 2022. Almere DEZE WEEK ging mee op pad

Foto: Almere DEZE WEEK

.
De groep wandelt vanuit buurthuis Het Kardoes naar het Stationskwartier. “Dit gebied gaat volledig op de schop”, legt Louwerse uit. “Het station in de huidige staat is geen visitekaartje”, wijst hij. “Allemaal loze hoekjes en het is hokkerig. Eind 2021 moet het helemaal verbouwd zijn en uitgebreid zijn met inpandige fietsenstallingen en winkeltjes. Het gebouw wordt zelfvoorzienend met zonnepanelen en zonnecellen in de ramen. Nu kijken we hier aan de achterkant tegen een blinde muur aan, alles wordt transparant, tot aan de liften aan toe. Zo wordt het station een prachtig middelpunt van het Stationskwartier dat de entree van de stad gaat worden, een gebied vol reuring en bedrijvigheid, met een veel stedelijker karakter dan de rest van Almere.”
Louwerse laat zien waar nieuwe kantoren, woningen en de woningen voor studenten en één- en tweepersoonshuishoudens komen. “Er komen hier 2500 mensen te wonen. Het oude ABN/AMRO gebouw – dat nu zwaar verwaarloosd is – wordt verbouwd en verhoogd. Er komen 750 woningen in. Naast Loetje is plek voor een derde hoogbouw.

Beeld


De leden van GroenLinks vragen Louwerse het hemd van het lijf. “Ik woon hier al heel lang”, zegt een van hen, “maar nu krijg ik pas een echt goed beeld van waar de raad voor gestemd heeft. Het nieuwe Stationskwartier zal een boost aan Almere geven, dat is mij nu wel duidelijk.”

Positief


Voorafgaand aan de rondwandeling gaf Louwerse in Het Kardoes een presentatie over het gebied en bracht zijn verhaal daarna in de praktijk. Na afloop bespraken de GroenLinks'ers de consequenties van de revitalisering van de Stationskwartier. Het oordeel was positief.
“Deze bijeenkomst levert mij op dat ik input heb gekregen voor mijn denken over de ontwikkeling van de stad”, zegt een van de leden. “Doordat ik nu gezien heb wat er gaat gebeuren, heb ik vertrouwen in de plannen gekregen”, zegt een ander.
Voor de fractieleden van GroenLinks betekende de thema-avond en de rondwandeling dat ze nog beter beslagen ten ijs de gemeenteraad in kunnen op het dossier van het Stationskwartier. “Ik had er veel over gelezen”, zegt fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden. “Nu ik alles gezien heb, gaat alles voor me leven, heb ik een beter beeld van het gebied gekregen. Dat helpt mij bij mijn raadswerk.”

Thema-avonden


GroenLinks houdt vaker thema-avonden, onder meer over voedsel, vergroening en regelarme bijstand. De thema-avonden staan open voor leden van GroenLinks en andere belangstellenden. De eerstvolgende thema-avond is op dinsdag 24 september en gaat over energie.

Artikel geplaatst op: 17 juni 2019 - 13:00

Gerelateerd

Delen