Gemeente geeft teveel uit aan jeugdzorg

Door Robert Mienstra
ALMERE – De gemeente heeft 3,7 miljoen teveel uitgegeven aan de jeugdzorg. Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag werd niet duidelijk waardoor de overschrijding tot stand gekomen is. De politieke partijen vroegen ook niet specifiek naar de bonnetjes om de oorzaak van het tekort boven tafel te halen.
(Foto: AdobeStock)

Wethouder Marjan Haak – Griffioen (ChristenUnie), de vervangster van de zieke wethouder Aldrik Dijkstra, vond dat het in Almere goed gaat met de jeugdzorg. Maar er zijn ook zorgen. “Het is wel zo dat het onderwijs geen tijd heeft die aan zorg besteed kan worden. Daar moet lesgegeven worden”, zei Haak – Griffioen. Daarmee ging de wethouder wel voorbij aan alle zorg die op scholen gegeven wordt door zorgcoördinators, zorgteams, leraren zelf, en de organisatie Passend Onderwijs. “We komen nog niet in gesprek met de kinderen waar het om gaat”, zei de wethouder.
De meeste partijen zetten kanttekeningen bij de hoge kosten van de jeugdzorg en wilden weten waar de hoge kosten vandaan komen. Wethouder Haak – Griffioen gaf toe dat de gemeente de financiën nog niet onder controle heeft. “Bijvoorbeeld de zorgarrangementen op scholen gaan goed, maar daardoor komen er weer meer mensen in de zorg terecht, en dat kost extra geld.” Deze arrangementen op scholen waren door wethouder René Peeters uit het vorige college juist in het leven geroepen om preventief te werken en zware, dus dure zorg te vermijden.
Artikel geplaatst op: 17 mei 2019 - 14:30

Gerelateerd

Delen