Martine van Bemmel (D66) geeft les over politiek in Den Haag

Redactie in Tweede Kamer

Door Robert Mienstra

DEN HAAG – De redactie van Almere DEZE WEEK was afgelopen donderdag op uitnodiging van D66 op bezoek bij de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Martine van Bemmel van de Almeerse gemeenteraadsfractie D66 verzorgde een rondleiding op het Binnenhof aan een groep scholieren. De redactie van Almere DEZE WEEK sloot aan.

Martine van Bemmel (D66) legt de kinderen in de vergaderzaal uit hoe politiek werkt. (Foto: Almere DEZE WEEK)


De beveiliging op het Binnenhof is streng. Eerst moet er bijna gestript worden. Alles moet in de bakjes van de scanner, tot aan de broekriem en de schoenen aan toe. Her en der zijn sluisdeuren waar de wachttijden aardig kunnen oplopen.
Maar eenmaal binnen gaat Van Bemmel los voor de kinderen. Als een volleerde ‘juf’ vertelt ze hoe het toegaat in de Tweede Kamer waarbij de kinderen aan haar lippen hangen.
De vergaderzaal is ook voor de journalisten een eye-opener. In vergelijking met de Tweede Kamer, hebben we het zo slecht nog niet in Almere met de raadszaal. De beraadslagingen zijn slecht te volgen in Den Haag, en kamerleden praten vrolijk door als kamervoorzitter Khadija Arib het woord voert. “Dit zou onder Weerwind absoluut niet gebeuren”, fluisteren de Almeerse journalisten elkaar toe. Waarna ze door een brede suppoost ferm van de perstribune worden gejaagd omdat ze geen persbadge hebben. “Niets mee te maken”, bromt de suppoost als de journalisten hun perskaarten van de NVJ laten zien. Ook weer een verschilletje met de raadzaal in Almere waar de beveiliging altijd met een warm ‘goedenavond heren’, het pershekje in de raadzaal opent.

Filmster


Na de rondleiding gaan de kinderen in de monumentale fractiekamer van D66 in gesprek met Tweede Kamerlid Paul van Meenen van D66 over Europa. Opvallend is dat de basisscholieren vooral het thema milieu op de agenda zetten. Dat vinden ze belangrijk. En verder willen ze alles weten van Van Meenen. Waarom hij bij D66 zit? Omdat Alexander Pechtold vroeger in Leiden zijn buurman was en hem overhaalde. Maar ook of hij op instagram zit.
Landelijk Fractievoorzitter Rob Jetten kwam ook nog langs. Als een ware filmster werd hij ontvangen door de kinderen en dat kostte hem 44 selfies met de scholieren.

'juf’


Martine van Bemmel liet de kinderen als een volleerde ‘juf’ zien hoe de politiek werkt, dat politici zeker wel benaderbaar zijn en dat die hen serieus nemen. Het was voor de kinderen een les burgerschapskunde door te doen. Zeker ook een aanrader voor in het Almeerse stadhuis. Geschikt voor kinderen en volwassenen.

Artikel geplaatst op: 17 mei 2019 - 10:30

Gerelateerd

Delen