Mogelijk subsidie voor anti-abortusclub Almeerse wethouder

ALMERE – Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) wil opnieuw subsidie verstrekken aan de christelijke organisatie Siriz, waarvan critici menen dat zij een anti-abortus agenda heeft. De omstreden organisatie gaat fuseren met de al even omstreden Vereniging tot Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), waarvan de Almeerse wethouder Marjan Haak-Griffioen (ook ChristenUnie) voorzitter is. 

Haak-Griffioen tijdens haar installatie als wethouder in Almere (Foto: Prospero/Bart Buijs)

Haak-Griffioen is ook voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van Siriz maar heeft die functie tijdelijk neergelegd vanwege het wethouderschap in Almere. Ze verving sinds januari de zieke Aldrik Dijkstra voor zestien weken. Nu Dijkstra langer ziek blijkt, wil het college de benoeming van Haak-Griffioen met nog eens zestien weken verlengen. De gemeenteraad moet daar komende donderdag (9 mei) over beslissen.
In Almere werd Haak-Griffioen, een abortus-hardliner, bepaald niet met open armen ontvangen. De coalitiepartijen D66 en GroenLinks stonden niet te applaudisseren, maar benadrukten dat de aanstelling voor zestien weken niet onoverkomelijk was. Bij de installatie van Haak-Griffioen als wethouder kwamen vanuit de raad vijftien blanco/tegenstemmen, wat relatief veel is.


890.000 euro

De stichting Siriz ontving vorig jaar 890.000 euro subsidie. Dat wordt gebruikt voor voorlichting en adviesgesprekken aan ongewenst zwangere vrouwen. Journalisten van het opinieblad De Groene Amsterdammer stelden dat medewerkers van Siriz, in anoniem gevoerde gesprekken, vooral benadrukten dat vrouwen spijt krijgen na een abortus. Siriz heeft die aantijgingen overigens ontkend. Dit najaar willen VBOK en Siriz nauwer gaan samenwerken onder de naam Siriz. Omdat de organisatie heeft aangegeven niet meer te zullen protesteren in de nabijheid van abortusklinieken en te participeren in bijvoorbeeld de anti-abortusweek, heeft staatsecretaris Paul Blokhuis Siriz aangewezen als organisatie die subsidie blijft krijgen om ongewenst zwangeren voor te lichten over hun opties.

 

Niet blij
Diverse partijen in de Tweede Kamer, waaronder de fracties van VVD en GroenLinks zijn daar niet blij mee. Ze vrezen dat Siriz niet in staat is neutrale, objectieve informatie te bieden. Zij zien liever dat VBOK en Siriz niet gaan samenwerken. Op 1 juni beslist de Tweede Kamer of Siriz de subsidie daadwerkelijk krijgt.

Artikel geplaatst op: 06 mei 2019 - 11:42

Gerelateerd

Delen