Commentaar - Pluchejager Lodders werd nooit Almeerder

Jaap Lodders (Archieffoto: Prospero/Bart Buijs)

Jaap Lodders (VVD) stopt als wethouder in Almere. Bij zijn aantreden, nog geen jaar geleden, was zijn benoeming voor buitenstaanders een verrassing. Wie hem wat beter kent was minder verrast: Lodders hopte in zijn carrière van pluche naar pluche. Hij begon als raadslid in Lelystad en was daar ook zeven jaar lang wethouder. Daarna verhuisde hij binnen Lelystad naar het provinciehuis. Acht jaar lang was hij gedeputeerde. Toen die periode erop zat besloot hij Lelystad te verlaten en in Almere wethouder te worden.

Argusogen
Op het stadhuis werd de benoeming van Lodders met argusogen bekeken. Hij werd gezien als een zakelijke pluchejager bij wie het niet uitmaakt of hij in Lelystad, Harderwijk of Almere wethouder is. Als het maar een beetje in de buurt van zijn woonplaats Zeewolde ligt, want verhuizen naar Almere wilde hij niet. Dat maakte de achterdocht van de Almeerders nog groter. Het leidde zelfs tot kritische vragen bij de oppositie, die vond dat Lodders daarmee niet bepaald ‘liefde voor de stad’ toonde, zoals het thema van het college-akkoord luidt.


Hectiek
Formeel zegt Lodders te stoppen omdat hij ‘minder in de politieke hectiek wil’. Dat is veelzeggend.
Op 2 februari van dit jaar stond hij nerveus zwetend de gemeenteraad te woord omdat hij de raad niet (volledig) zou hebben ingelicht over de onvrede van de RvC van de Floriade BV. Hij mocht blijven zitten als wethouder, maar misschien besloot hij diezelfde avond wel dat hij die heisa liever kwijt dan rijk was.
De pluche baantjesjager heeft nu emplooi gevonden bij de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in Amersfoort, lekker dicht bij huis – op het pluche - en uit de drukte.
Het college heeft nu binnen een jaar twee wethouders zien vertrekken. En één zit voor langere tijd ziek thuis.
Of dat een veeg teken is zal de toekomst moeten uitwijzen.

MARCEL BEIJER

Artikel geplaatst op: 03 mei 2019 - 12:28

Gerelateerd

Delen