Jaap Lodders (VVD) stopt als wethouder 

ALMERE - Wethouder Jaap Lodders heeft vandaag aangegeven dat hij zijn functie als wethouder van de gemeente Almere met ingang van 15 mei neerlegt. Hij geeft aan dat hieraan persoonlijke motieven ten grondslag liggen. Na Tjeerd Herrema (PvdA) is Lodders de tweede wethouder die dit college verlaat.

Jaap Lodders (Foto: Prospero/Bart Buijs)


Lodders (Financiën, Sport) lag al bij zijn aanstelling direct onder vuur. De voormalig gedeputeerde, woonachtig in Zeewolde, weigerde naar Almere te verhuizen. Dat viel slecht bij de oppositie. 7 februari van dit jaar kwam Lodders opnieuw in het nauw omdat hij de gemeenteraad niet (volledig) geïnformeerd zou hebben over de Floriade. Het kostte hem een avondje zwete, maar hij mocht blijven zitten. Lodders acteerde ook onhandig in het dossier openluchtzwembad en blunderde toen hij zwemcoryfee Enith Brigitha vergat op te nemen in de 'wall of fame' van sporthelden die in Almere woonachtig zijn.
Het vertrek van Lodders is een nieuwe klap voor het college dat binnen een jaar twee wethouders ziet vertrekken. Eerder moest Tjeerd Herrema (PvdA) vertrekken. Hij werd vervangen door Loes Ypma.


Lodders

Na 25 jaar in het openbaar bestuur zegt Lodders te kiezen voor een positie die meer ruimte in het persoonlijk leven laat en zich minder middenin de politieke hectiek bevindt. Hij gaat per 1 juni aan het werk als bestuurssecretaris/coördinator belangenbehartiging van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.


'Stevige inbreuk'
Lodders: “Ik ben in Almere met veel enthousiasme en inspiratie begonnen, in de verwachting dat het een frisse start zou vormen. Ik heb echter gemerkt dat het wethouderschap ook hier een stevige inbreuk doet op je persoonlijk leven en functioneren. Ik heb in deze fase van mijn werkzame leven een afweging moeten maken tussen het wethouderschap en een functie buiten het openbaar bestuur. Ik heb na een lange en moeilijke afweging voor het laatste gekozen.”

Over de wijze waarop lopende zaken in de portefeuille zullen worden opgepakt, maakt het college van B&W komende week afspraken. Lodders heeft aangegeven af te zien van zijn recht op wachtgeld. 

Artikel geplaatst op: 02 mei 2019 - 15:00

Gerelateerd

Delen