Partij voor de Dieren wil 80 km/u op A6

ALMERE - De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de uitstoot van fijnstof in Almere, in het bijzonder in relatie tot de verhoging van de maximumsnelheid van het Almeerse deel van de A6.

De A6 gaat dwars door Almere. (Foto: Rien Moolhuizen)


Uit onderzoek is recentelijk gebleken dat fijnstof nog dodelijker is dan gedacht, stelt de PvdD; zelfs tot wel twee keer schadelijker. Hoogleraar atmosferische fysica en chemie Jos Lelieveld geeft in het NRC aan dat de sterfte door luchtvervuiling nog hoger is dan de sterfte door roken, meldt de partij.

Fijnstof


Ook in Almere is fijnstof een groot probleem meldt de PvdD, met name rondom autosnelwegen. De Partij voor de Dieren maakt zich dan ook grote zorgen over de plotselinge verhoging van het Almeerse deel van de A6 tot 120 kilometer per uur, waar die eerst nog 100 kilometer per uur was.

80 km/u


Raadslid Jesse Luijendijk: “De hoeveelheid fijnstof ligt momenteel al boven de WHO-luchtkwaliteitsnorm, en concentreert zich rond de A6. Om klimaatverandering tegen te gaan, zou de maximumsnelheid van de snelweg, die dwars door Almere gaat, juist verlaagd moeten worden naar 80 km/u. Een verhoging van de maximumsnelheid is wat ons betreft dus echt uit den boze. De Partij voor de Dieren is tégen meer asfalt en harder rijden, en vóór duurzaam, betaalbaar en toegankelijk openbaar vervoer.”
De Partij voor de Dieren wil graag van het college weten of die zich bewust is van de zeer schadelijke gevolgen van fijnstof en wil dat de maximum snelheid verlaagd wordt, in plaats van verhoogd.

Artikel geplaatst op: 23 april 2019 - 09:07

Gerelateerd

Delen