Honderden studentenwoningen op komst

Door Marcel Beijer

ALMERE – Wethouder Loes Ypma (PvdA) is met verschillende partijen in gesprek om huisvesting te realiseren voor jongeren en studenten. Ypma zegt dat in een interview met deze krant. Het interview staat op pagina 9 in de krant van dinsdag 16 april.

Wethouder Loes Ypma geeft aan dat het huidige gemeentebestuur zich bovenmatig inspant om woningen te realiseren. (Foto: Bart Buijs, Prospero)

 In Almere is woningnood. 18.000 Almeerders wachten op een woning, waar ze gemiddeld 9,2 jaar op moeten wachten. In het interview brengt Ypma daar nuance in aan. Volgens de wethouder geldt die lange wachttijd vooral voor mensen die hun grote woonwens willen vervullen. Wie eerder een dak boven zijn hoofd wil, hoeft geen negen jaar te wachten. 30% van de huurwoningen wordt via loting bepaald. ‘Daarvoor bedraagt de gemiddelde wachttijd maar 2,6 jaar.’

Maatregelen


Ypma geeft ook aan dat het huidige gemeentebestuur zich bovenmatig inspant om woningen te realiseren. Buiten de 2000 tot 2500 sociale huurwoningen die in het coaliteakkoord staan opgenomen, worden op korte termijn ook de kantoren aan de Louis Armstrongweg getransformeerd tot kleine appartementen. Op langere termijn zijn transformaties op handen op bedrijventerrein in Haven (Ambachtsmark, De Paal en De Steiger). Ook op korte termijn worden in Waterwijk (Leeghwaterhof) 56 nieuwbouw-appartementen voor senioren gerealiseerd. In Poort (Europakwartier-Oost) worden zeer goedkope appartementen gebouwd en in Buiten (Molenwiek) 76 appartementen voor starters en ouderen.

Sociale huur


Volgens Ypma behaalt de gemeente voortreffelijke resultaten. In 2018 werden 718 huurwoningen opgeleverd, een recordaantal. 20% daarvan heeft een huurprijs lager dan 417 euro. Via Woningnet werden 1700 sociale huurwoningen verhuurd.
Tot slot is de gemeente in onderhandeling met UvA om in Almere een campus te bouwen voor haar internationale studenten. De gemeente wil dat daar ook Almeerse studenten terecht kunnen. "Een flink spel", zegt Ypma die ook aangeeft met nog andere grote partijen om tafel te zitten voor extra (studenten)woningen. Daar wil ze nog niet teveel over kwijt, behalve dat het geen containerwoningen of spaceboxen zullen worden. "We gaan voor kwaliteit".
Lees het interview op pagina 9 in de krant van disndag 16 april.

Artikel geplaatst op: 15 april 2019 - 10:19

Gerelateerd

Delen