Hoog oplaaiend conflict ligplaatshouders en wethouder Ypma

‘Jij blijft van mijn boot af!’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het ziet er naar uit dat er voor een flink aantal ligplaatshouders bij jachthaven Haddock na 30 september geen oplossing is. Dit bleek gisterenavond op een bijeenkomst van de ligplaatshouders waarbij wethouder Loes Ypma (PvdA) aanwezig was. “We kunnen misschien 100-150 boten kwijt op het Weerwater”, zei Ypma. Dat was voor de ligplaatshouders niet genoeg. 
In de Haven liggen 350 boten.

 

Een zaal vol boze ligplaatshouders vond wethouder Loes Ypma tegenover zich. (Foto: Almere DEZE WEEK)

“Ik heb geen leuke boodschap voor u”, opende de wethouder haar betoog. En even later: “Dit is het, hier moet u het mee doen. Ik kan niet garanderen dat er voor iedereen plek is.”

De oplossing voor de boteigenaars die de wethouder aandroeg was wellicht de beschikbaarheid van plekken rondom het Weerwater en daarbij een onderzoek naar een mogelijkheid in de Noorderplassen. De boten mogen tot 30 september bij Haddock liggen. Parkeren bij de jachthaven is dan niet meer mogelijk. En parkeren rondom het Weerwater betekent betaald parkeren voor de ligplaatshouders. Beveiliging voor de boten is er dan niet en niet overal zijn voorzieningen.

Geschreeuw
De ligplaatshouders namen daar geen genoegen mee. Met veel geschreeuw gaven ze hun ongenoegen te kennen. “Als ik niet bij mijn boot kan komen met de auto, hoe krijg ik daar dan al mijn spullen? Ik ben moeilijk ter been, hoe kom ik dan bij mijn boot? Waarom worden we door de gemeente tegen Philippe van Thiel (eigenaar Haddock, red.)  opgezet? Haddock kan dus gewoon oprotten voor die Floriade. Wie is de veroorzaker van dit probleem?”, werd er geroepen. Tijd voor Philippe van Thiel om de gemoederen tot bedaren te brengen. Wat voor een korte periode lukte.
De rapen waren gaar toen Ypma meldde dat de gemeente na 30 september gaat handhaven. “Ligt u er dan nog, dan wordt u weggesleept.” Woedend reageerde een booteigenaar met: “Jij blijft van mijn boot af!”

Geen oplossing
Voor de boten die langer zijn dan acht meter is er geen oplossing. “Die komen niet in aanmerking voor een tijdelijke ligplaats, de kleinere boten gaan voor”, zei Ypma. Dat betekent dat het voor de ongeveer vijftig grotere boten ongewis is waar ze heen moeten. “Koop alle boten maar op”, werd geroepen, “jullie hebben toch geld genoeg voor die Floriade.”

Beleidsmedewerker
Opmerkelijk was dat de ligplaatshouders een beleidsmedewerker van wethouder Ypma niet wilden toelaten tot de bijeenkomst. Dat betekende vooraf een crisisberaad tussen de wethouder en vertegenwoordigers van de booteigenaren. “Die man heeft een vervelende rol gespeeld in de onderhandelingen met Van Thiel”, zegt een woordvoerder van de ligplaatshouders. “We hebben hem niet uitgenodigd dus is hij niet welkom.” De beleidsmedewerker drentelde na het overleg aanvankelijk wat op de gang toen de bijeenkomst begon, maar uiteindelijk verscheen hij toch achter in de zaal.
Raadsleden waren overigens niet bij de bijeenkomst aanwezig.

Troefkaart
Net als afgelopen donderdag op de politieke markt speelde wethouder Ypma niet de troefkaart uit die wethouder Jan Hoek (GroenLinks) meerdere keren uitspeelde in de gemeenteraad. In zijn zienswijze zou Van Thiel verantwoordelijk zijn voor het weghalen van de bootjes, Ypma benadrukte nu dat de gemeente en Van Thiel samen een oplossing gaan uitwerken voor de ligplaatshouders.

Artikel geplaatst op: 09 april 2019 - 09:29

Gerelateerd

Delen