UvA-campus in Almere kan in 2020 'de markt op'

Door Marcel Beijer
ALMERE – De gemeente is in vergaande onderhandelingen met de UvA om in Almere een campus te vestigen voor haar internationale studenten. Na de zomer zou een convenant gesloten kunnen worden hierover. De gemeenteraad lijkt enthousiast over dat plan, maar ziet toch liever dat Almeerse studenten een kans krijgen op woonruimte op de campus.


Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt toen de gemeenteraad opnieuw sprak over de aanpak van het Stationskwartier. Zoals bekend wordt zowel het station als de daar omheen liggende terreinen bij het bestaande stadscentrum getrokken. Zo komen op de bedrijventerreinen Randstad en Wisselweg veel meer woningen, vooral voor één- en tweepersoons huishoudens.
Binnen het Stationskwartier wil de UvA (Universiteit van Amsterdam) een campus realiseren voor haar internationale studenten. In Amsterdam is daar namelijk geen ruimte voor. Veel gemeenteraadsleden vinden echter dat juist Almeerse studenten kans op woonruimte moet worden geboden. De VVD en PVV kondigden aan zelfs aan om die garantie in beton te gieten via een motie.

 
Harde afspraken

Wethouder Maaike Veeningen stelde dat met de UvA ‘harde afspraken’ zijn gemaakt. “De UvA is bereid ook de faciliteiten op de campus ter beschikking te stellen aan Almeerse studenten.” Volgens de wethouder zijn de onderhandelingen inmiddels zo ver gevorderd dat na de zomer het convenant met afspraken kan worden getekend ‘en dan kunnen we in 2020 de markt op’.
Het Stationskwartier moet na de metamorfose vooral levendiger worden. De te bouwen woningen zullen vooral interessant zijn voor jongeren, studenten en ouderen. De gemeenteraad hamerde erop dat de woningen ook betaalbaar moeten zijn en – misschien belangrijker – blijven. Dat is best lastig omdat marktpartijen die woningen gaan bouwen. De wethouder gaf aan dat de gemeente daarover de regie kan blijven houden.

Artikel geplaatst op: 05 april 2019 - 10:12

Gerelateerd

Delen