‘Niemand heeft gevraagd of we Eden Holland wel willen’

Door Marcel Beijer
LMERE – De gemeenteraad wil zo snel mogelijk uitleg krijgen wat het botanische park Eden Holland nu precies inhoudt. Alhoewel de raad vorig jaar al akkoord is gegaan met een haalbaarheidsonderzoek van 5 ton, weet eigenlijk niemand precies wat Eden Holland precies is. Het park wil zich vestigen aan de overkant van het Floriadeterrein, pal naast het kasteel.

Foto: Almere DEZE WEEK


‘’We hebben als gemeenteraad eigenlijk nog nooit gesproken of we Eden Holland wel willen”, zei Marco de Kat (Leefbaar Almere). “Laten we dat dus eerst bepalen voordat we er miljoenen in gaan steken.”
De PVV had in september gevraagd om de bijdrage voor Eden Holland nog niet beschikbaar te stellen, maar de overige partijen vonden dat niet nodig. Vorige week werden per ongeluk geheime stukken openbaar waaruit bleek dat het college al veel meer van Eden Holland weet dan aan de raadsleden is verteld. Vandaar dat de PVV donderdag de kwestie wilde bespreken tijdens de Politieke Markt. De vergaderzaal zat bomvol fans van Witchworld.

WitchWorld


Raadslid Annette Raijer (PVV) vreesde dat met de gemeentelijke omarming van Eden Holland, het lot van fantasypark WitchWorld al was bezegeld. Voor dit park wilde de gemeente niet verder onderzoek uitvoeren. De PVV is van mening dat het college de raad daarmee om de tuin heeft geleid. Die mening was ook ex-directeur Ton Theunis van WitchWorld toegedaan. Hij liet als inspreker een spervuur aan vragen op de zichtbaar gespannen wethouder Hilde van Garderen (VVD) los, maar die konden door haar niet ter plekke beantwoord worden. Dat gaat in februari gebeuren, zo beloofde ze. Ook zal Eden Holland snel uitleg willen geven aan de raad. “Dat wilden ze al in september. Toen toonden te weinig raadsleden interesse. Ze staan te popelen om u te informeren”, aldus Van Garderen.

Spijt


Veel raadsleden leken een beetje spijt te hebben van de beslissing om een half miljoen euro uit te trekken voor een haalbaarheidsonderzoek van Eden Holland. “Dat is wel erg veel geld. Dat moet dan wel een dijk van een onderzoek worden”, verzuchtten Roelie Bosch (ChristenUnie) en Esther Hagelaar (GroenLinks).
De wethouder liet weten dat het haalbaarheidsonderzoek inderdaad vrij uitgebreid zal worden. “Dan zal alles duidelijk zijn en kunnen we een overwogen beslissing nemen of Eden Holland haalbaar is.” De wethouder zei nadrukkelijk dat er door het college geen vergaande afspraken met Eden Holland zijn gemaakt. “Het is nog niet in uitvoering.” Dat er, in tegenstelling tot WitchWorld, voor het botanisch park wel geld beschikbaar was voor een haalbaarheidsonderzoek verdedigde de wethouder: “Eden Holland had al een onderbouwd plan klaarliggen (dat was al opgesteld omdat ze zich in eerste instantie wilden vestigen bij Paleis Soestdijk, red.). Dat zag er goed uit. Bovendien gaat het hier om een non-profit instelling. WitchWorld was commercieel.”


Floriade


Uit de uitgelekte stukken, die deze krant vorige week publiceerde, bleek dat de plannen voor Eden Holland zijn afgedrukt op papier met het logo van de Floriade 2022. Dat wekt de indruk dat het botanische park nauwe banden heeft met de wereldtuinbouwtentoonstelling. Raijer (PVV) wilde weten of de Floriade BV wellicht de kar trekt bij dit initiatief. Dat zou haar zijn medegedeeld door een hoge ambtenaar. De wethouder ontkende dat ten stelligste. “Er is een synergie tussen de Floriade en Eden Holland, maar ze staan compleet los van elkaar.”

Artikel geplaatst op: 01 februari 2019 - 09:57

Gerelateerd

Delen