Hoe goed kent Almere haar bestuurders?

Door Nathalie Bollen
BUITEN – Gemeenteraadsleden, het college van B en W, oppositie- en coalitiepartijen. Voor sommige mensen zullen deze termen als muziek in de oren klinken, terwijl anderen het er spontaan benauwd van krijgen en zich er liever buiten houden. De politiek is niet voor iedereen weggelegd, maar hoe geïnteresseerd is Almere eigenlijk? De gemeenteraadsverkiezingen zijn in 2018 nog geweest, maar weten de Almeerders eigenlijk wel wie hun bestuurders zijn? Met foto’s van wethouders en de burgemeester in de hand ging stagiaire Nathalie Bollen naar Almere Buiten en stelde hun kennis op de proef.

Nathalie Bollen ondervroeg enkele bewoners van Almere Buiten. (Foto: Fred Rotgans)

 

"Herkent u een van deze mensen?"


Lindsey (26)
"Nee, al sla je me dood, echt waar. Ik heb geen idee”, zegt Lindsey vrij direct. Ook de burgemeester doet geen belletje rinkelen. De politiek doet haar absoluut niets. “Ik ben veel te druk met mezelf, met mijn kinderen en mijn huis”, zegt ze lachend. “Nee, ik houd me met de politiek totaal niet bezig.”


Maarten (64) en Ingeborg (62)
“Nou, dit zijn gemeenteraadsleden volgens mij”, zegt Maarten, “maar qua naam…” Hij schudt zijn hoofd. “Van gezicht ken ik ze wel, maar ik heb geen flauw idee welke namen erbij horen”, voegt Ingeborg toe. De burgemeester kennen ze wel, ook bij naam. Bij de vraag of ze zich een beetje bezighouden met de politiek in Almere moeten ze lachen. “Je zegt het heel goed, een beetje”, zegt Maarten. “Ik houd me er niet zo mee bezig, omdat er in mijn hoofd allemaal andere dingen zitten. Daarnaast stuit ik in Almere niet op grote problemen waar ik direct last van heb of waar ik mee geconfronteerd word. Als dat wel zo zou zijn, dan zou ik me er denk ik wel meer mee bezighouden.” Ingeborg is het daar mee eens. “Dus voor nu hebben we geen klachten”, zegt ze. “We zijn blije inwoners en promotors van Almere. Leve de Floriade!” roept Maarten lachend. “Nee, maar als de directe betrokkenheid misschien anders zou zijn, zouden we ons er meer mee bezighouden, maar ik vind dat het over het algemeen vrij goed gaat in Almere.”


Marieke (44)
“Nee, ik ken helemaal niemand van die mensen”, zegt Marieke, maar de burgemeester herkent ze wel. “Ik denk dat die anderen dan raadsleden zijn, maar ik houd me eigenlijk niet zo zeer bezig met de politiek van Almere. Ik weet niet waarom, ik vind het allemaal eigenlijk wel goed gaan”, lacht ze. “Ik houd meer de landelijke politiek een beetje in de gaten.”


Sanne (19) en Lotte (17)
“Ja, hij (Jerzy Soetekouw) is van de PvdA toch? En hem (Jan Hoek) herken ik ook, maar ik weet niet waarvan. En dat is de burgemeester. Voor de rest weet ik het niet”, vertelt Sanne. “Ik vind de politiek wel belangrijk. We mogen stemmen, dus dan vind ik dat ik wel moet weten op wie ik dan stem. Ik ga niet zomaar ergens op stemmen als ik niet weet waarvoor ik stem.” Lotte weet het niet zo goed. “De burgemeester herken ik wel, maar de rest niet. Ik ben nog niet zo geïnteresseerd in de politiek, maar ik mag ook nog niet stemmen. Als het zover is dan ga ik me er natuurlijk wel op oriënteren.”
Al met al lijken de Almeerders in Almere Buiten de wethouders en de burgemeester niet heel erg goed te kennen. Tenminste niet bij naam. Een aantal wist wel dat het hier ging om politieke bestuurders. De meeste mensen geven aan zich niet bezig te houden met de politiek in Almere. Ze zijn te druk met andere dingen of vinden dat het allemaal wel goed gaat en hebben geen klachten. Een compliment dat de wethouders en de burgemeester in hun zak kunnen steken.

Artikel geplaatst op: 05 februari 2019 - 09:47

Gerelateerd

Delen