Witchworld bewust kapot gemaakt vindt Theunis

Eden wel, Witchworld niet

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer


ALMERE – “We hadden in oktober 2018 gelijk toen we de stekker uit WitchWorld trokken omdat we met onbetrouwbare partners niet verder konden”, zegt Ton Theunis, directeur van het gestrande fantasypark. Hij doelt daarmee op de gemeente. Verbolgen vervolgt hij: “Nu ik weet dat Eden in juli 2018 of eerder al op de rit is gezet, blijkt dat WitchWorld bewust kapot is gemaakt

Ton Theunis bij het kasteel in gesprek met fans van Witchwold. (Foto: archief Fred Rotgans)

Theunis reageert daarmee op het artikel dat sinds maandagochtend online staat.. “De gemeente heeft ons volledig in het ongewisse gelaten dat ze in juli al met Eden aan het praten waren en dat voor dat project wel heel veel geld beschikbaar is”, zegt een verbolgen Theunis, “Wij wilden hetzelfde wat Eden ook wil. WitchWorld voorzag bovendien in alles, er waren vrijwilligers en we hielpen talloze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uiteindelijk kregen we van de gemeente te horen dat er geen geld was. Toen trokken we de stekker er uit. De toenmalige wethouder zei dat we nooit een officieel verzoek hebben ingediend voor geld. We zouden nooit een businessplan geleverd hebben. Dat is gewoon gelogen. Daar is nota bene in de pers uit geciteerd. Nu zie je ook waarom er allerlei dingen in vergaderingen besproken moeten worden die geheim moeten blijven. Had toen gewoon openbaar gezegd dat ze niet in ons geloofden. En dat durfden ze niet. Ik heb uit de krant moeten lezen dat er Eden Holland kwam.”

Floriade


Theunis stelt dat als de gemeente helemaal aan het begin van WitchWorld hetzelfde in WitchWorld had gestoken als in Eden, dat dan de Rabobank mee had gedaan. “Die was voor veertig procent mee gegaan. En dan waren ook de potentiele investeerders meegegaan omdat er een overheid en een bank achter hadden gezeten. Van die investeerders wilden we toen de namen niet aan de gemeente geven omdat we bang waren dat de gemeente naar hen gegaan was met de mededeling ‘stop het geld maar in de Floriade, dat is veel kansrijker.’ Uiteindelijk stond WitchWorld te los van de Floriade.”

Toezeggingen


In 2017 zegt Theunis contact te hebben gehad met burgemeester Franc Weerwind. “Die zat bij ons te duwen en te jagen om te zorgen dat er vanuit het Almeerse bedrijfsleven geld zou komen om het kasteel aan de buitenkant af te bouwen. Hij heeft toen ook zijn ambtenaren ingezet. Er zijn hele besprekingen geweest. Daarvoor in 2014 is al gezegd dat we geld zouden krijgen. Maar gedeputeerde Jan-Nico Appelman zei toen dat de provincie het wel zou financieren. Daarna hebben we nooit meer wat gehoord.”

Ontstemd


Theunis is ontstemd nu blijkt dat Eden Holland wel geld krijgt van de gemeente. “Toen we de stekker er uit trokken is er vanuit het stadsbestuur noch van de politieke partijen, een signaal gekomen dat ze het jammer vonden. Helemaal niets.”
Theunis overweegt niet om een schadevergoeding in te dienen. “Dan kom ik tegenover een batterij aan advocaten van de gemeente staan. Wat heeft het voor nut? Het zou chic zijn als de gemeente die schadevergoeding wel zou geven. Als ze dat niet doen, dan heb ik nog wel andere wegen. Uiteindelijk concludeer ik dat het schandalig is hoe het stadsbestuur met de goede bedoelingen van zoveel mensen van WitchWorld is omgegaan. De gedachte was altijd al ‘wij gaan een Floriade doen en daar moet alles voor wijken.’

Artikel geplaatst op: 28 januari 2019 - 11:00

Gerelateerd

Delen