Opinie
Openluchtzwembad

Op verzoek van de gemeenteraad laat wethouder Jaap Lodders (VVD) onderzoek doen naar de haalbaarheid van een openluchtzwembad. Dolf Rogmans heeft nog een paar tips voor de raadsleden die binnenkort overleggen over de onderzoeksvragen. Want de vraag bepaalt het antwoord .
Mijn dochter Jasmijn begon tien jaar geleden op Hyves (wie kent het nog) een petitie voor een openluchtzwembad in Almere. Als twaalfjarige wilde ze met haar vriendinnetjes in de zomer zwemmen en dat was toen al door blauwalg onmogelijk. Duizenden mensen steunden haar. Zij sprak in bij de gemeenteraad. De politici smolten. Beloofden hun best te doen en het zwembad Jasmijn te noemen. Alleen verantwoordelijk VVD-wethouder Arno Visser had er geen zin in. ‘Ik vind het bedenkelijk dat je je dochter gebruikt om je eigen idee te verwezenlijken’, beet hij mij na de vergadering toe.
Visser is zo’n cynische politicus die zich niet kan voorstellen dat een meisje van 12 ook een goed idee kan hebben en daar via social media gewoon veel aandacht voor weet te genereren. De rest is geschiedenis. Visser stopte het idee in een lade en werd voorzitter van de Rekenkamer in Den Haag, de raad vergat het voorstel en Jasmijn ook.
Gregor Stam

Totdat Gegror Stam zich er 10 jaar later gelukkig mee ging bemoeien. Zijn burgerinitiatief heeft inmiddels meer bereikt. Er komt echt een haalbaarheidsonderzoek. En opnieuw is de raad unaniem in de wens. Maar opgepast. De politiek zou de politiek niet zijn als het later in het proces alsnog mis gaat. Want opnieuw de VVD, met wethouder Lodders voorop, heeft er geen zin in.
Hij zegde het onderzoek toe omdat de hele raad het wil, maar wist vervolgens vooral problemen op te noemen. Het is mij een raadsel waarom de VVD een openluchtbad alleen maar kan zien als een nat schip van bijleggen. Hun argumenten klinken als die van een peuter: ‘ik wil het niet en daarom niet’.
In mijn ogen heeft elke stad een aantal basisvoorzieningen nodig om een leefbare stad te zijn. Bijvoorbeeld hoger onderwijs, een theater, een muziekschool, goed openbaar vervoer, een topsporthal, uitgaansgelegenheden. Daar hoort een openluchtbad bij. Het is de rol van de gemeente om die basis te leggen. Daarna is het aan de inwoners en de politiek die basisvoorzieningen te gebruiken. Zo kun je in een theater terecht voor amusement of educatie. Of je kunt arme en eenzame mensen een handje helpen met korting, je kunt de zaal verhuren aan bedrijven voor een feest, of... Nou ja, u begrijpt het. De gemeente legt de basis en daarna ontstaan er allerlei mogelijkheden.
Zelfonderzoek

Als je als politieke partij daar tegen bent (luister aub mee VVD) ben je alleen geloofwaardig als je vervolgens ook voorstelt alle basisvoorzieningen te sluiten. Het is dus tijd dat de VVD wat zelfonderzoek doet en zichzelf afvraagt of het tégen is om het tégen zijn of dat er echt argumenten zijn. Zijn die er, steun dan niet het onderzoek. Want anders vrees ik dat het onderzoek gebruikt wordt om zand in de machine te gooien. Hoe gaat dat met onderzoeksopdrachten: die komen er alleen als je het in de politiek of bedrijfsleven niet met elkaar eens bent en toch iets wilt doen. Dan besluit je doorgaans er een derde partij bij te halen. In dit geval een extern onderzoek. En dan hoop je door de juiste vragen te stellen de juiste antwoorden te krijgen, die derde partij namens jou zegt ‘het kan wel’ of ‘het kan niet’. En dan heb je een besluit. Want onderzoek wijst uit dat...
Daarom Almeerse gemeenteraad: schrijf in de onderzoeksopdracht dát er een openlucht bad komt. Zeg daarbij dat u vooral nog niet weet hoe de exploitatie er uit moet zien en dat u daarover een concreet en uitvoerbaar advies wil. De rest: de plek, de bouw, kleur van de stenen of de hoogte van de entreeprijs, komt later wel.
Laat de onderzoekers voorbeelden geven hoe andere gemeenten dat doen. Wat is een redelijke bijdrage van de gemeente aan zo’n bad? Laat ze desnoods al een analyse maken hoe het bad in de gemeentebegroting valt in te passen. En als het even kan, geef ze een financieel kader mee.
Want als de hobbel van de exploitatie is genomen, in het mijn overtuiging dat niets de komst van het openluchtbad nog in de weg staat. Ik ga vast kijken of mijn zwembroek van tien jaar geleden nog past.
Dolf Rogmans
Vader Jasmijn en journalist
Artikel geplaatst op: 06 februari 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen