Zorgen over aangiftebereidheid en ondermijning

Door Marcel Beijer
ALMERE – Een groot deel van de gemeenteraadsleden is bezorgd over de geringe aangiftebereidheid die er bij Almeerders zou zijn. Ook zijn er zorgen over ondermijning waarbij de onderwereld zich vermengt met de bovenwereld, meestal via het bedrijfsleven.

Districtschef Famke van Spaendonk. (Foto: Prospero/Bart Buijs)


Dat bleek donderdagavond tijdens de Politieke Markt waar over Veiligheid werd gesproken, onder meer in bijzijn van Famke van Spaendonk, districtchef van de politie. Veel raadslieden wierpen Van Spaendonk voor dat Almeerders een gevoel van onveiligheid ervaren. Ook zou de aangiftebereidheid laag zijn. Sterker: soms zou de politie ontraden om aangifte te komen doen. Van Spaendonk ontkende dat in alle toonaarden. “Mensen moeten altijd aangifte doen als dat nodig is. We blijven daar ook op hameren.”
Ulysse Ellian (VVD) werd een beetje boos om dat antwoord. “Ik ken mevrouw Van Spaendonk om haar open vizier, maar vanavond hoort zij toch verschillende signalen dat Almeerders het gevoel hebben dat ze geen aangifte kunnen doen.”


Serieus


De politiechef beloofde dat ze ‘minutieus’ gaat uitzoeken wat daar de oorzaak van is. “Want het moet duidelijk zijn dat we serieus met meldingen omgaan. We denken zelfs met de Almeerders mee om een dag en tijdstip te plannen waarop het hen schikt om de aangifte op te nemen.”
Na afloop van de bijeenkomst liet Van Spaendonk desgevraagd weten dat het verschil van opvatting wellicht het gevolg is van interpretatie. “Soms komen mensen aangifte doen van een burenruzie of er speelt een hulpvraag. Omdat dat geen strafbaar feit is, kan je ook geen aangifte doen.”

Ondermijning


Ook was er zorg bij de raadsleden over de ondermijning in Almere. Dat zijn feiten waar criminelen hun praktijken uitvoeren in de bovenwereld, vooral via het bedrijfsleven. Zowel Van Spaendonk als burgemeester Franc Weerwind wilden dat niet in de openbaarheid bespreken. Binnenkort komt dat agendapunt aan de orde in beslotenheid.
Van Spaendonk ondersteunde het verzoek van Marjolijn Veenstra (Partij voor de Dieren) om nader te onderzoeken hoe het met dierenmishandeling in Almere gesteld is. Volgens Veenstra is dit vaak een indicatie dat er in die huishoudens ook van andersoortig geweld sprake is. De politie gaat hier in Almere onderzoek naar doen.
IN KADER

Veel inbraken opgelost


De politie heeft sinds december in totaal zestien verdachten opgepakt die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal inbraken in de stad. Volgens Van Spaendonk scoort de Almeerse politie bijzonder goed in het oplossen van strafbare feiten. ‘35% van strafbare feiten wordt opgelost. Landelijk ligt dat percentage op 25.“

Artikel geplaatst op: 25 januari 2019 - 12:12

Gerelateerd

Delen