Burgemeester Franc Weerwind blikt terug op 2018

Door Robert Mienstra
ALMERE - Voor burgemeester Franc Weerwind was 2018 een bewogen jaar. “Er waren moeilijke tijden, maar het positieve gevoel overheerst”, vertelt hij.

Burgemeester Franc Weerwind: "Ik doe het niet alleen, we doen het samen." (Foto: Lex Beers)


Met name de groei van de stad stemt de burgervader tevreden. "De economische bloei die Almere het afgelopen jaar kende, is echt goed voor de stad. Er zijn veel nieuwe bedrijven naar onze stad gekomen op allerlei niveaus. Zo was er een Japans bedrijf dat Almere had verlaten en naar Engeland was verhuisd. Dat bedrijf keert weer terug naar Almere. Dat zegt wel wat. Door de geweldige verbetering van de A6 komt Almere steeds meer tot zijn recht tussen de andere grote steden Amsterdam, Utrecht en Zwolle. We doen er toe als stad."

Groen


De burgemeester vindt het kappen van de essen een treurig gezicht. "Het moet vanwege de veiligheid, de bomen kunnen uit het niets omvallen. Maar de gemeente werkt met man en macht om te herplanten met bijvoorbeeld resistente essen en een zeer gevarieerd aanbod van andere bomen. Almere won de prijs voor groenste stad van Nederland. Dat blijven we ook. De founding fathers (de ontwerpers van Almere (red.)) wilden een groene stad. En dat willen we nog steeds. Sterker, we zijn het. Afgelopen jaar verwelkomden we 113 nieuwe spelddragers: Almeerders die zich met hart en ziel inzetten voor een groene en gezonde stad. Daar ben ik trots op."

Politiek


Bijzonder vond de burgemeester de verkiezingen. "De Partij voor de Dieren is er bij gekomen en de PvdA won tegen alle verwachtingen in. Na de verkiezingen kregen we veel nieuwe raadsleden. Die moesten het vak grotendeels nog leren. Ik zie dat ze zich na maart met grote inzet de rol van raadslid hebben eigen gemaakt. Dat levert mooie debatten op. Hetzelfde geldt voor de wethouders. Allemaal nieuw, maar ze staan er inmiddels. Ik heb er bewondering voor hoe de politiek zich na de verkiezingen gemanifesteerd heeft."

Grote stad


In Almere zijn de criminaliteitscijfers nog altijd lager dan de gemiddelde cijfers van de tien grote steden in Nederland. "Dat is mede te danken aan het beleid dat is ingezet, waarbij diverse afdelingen van de gemeente samenwerken met partners als de politie en het Openbaar Ministerie, het Veiligheidshuis Flevoland, regionale veiligheidsorganisaties, jongerenwerk en ondernemers. Ook kent Almere veel betrokken bewoners, op individuele titel of op georganiseerd niveau in buurtpreventieteams, Waaks, buurtappgroepen en Burgernet. Samen werken we aan een veilig Almere, want ik kan het niet alleen. Zo is de ‘buurtbolide’ ingezet om informatie gestuurd te communiceren over zelfredzaamheid en woninginbraakpreventie en samen met de corporaties hebben we al ruim 1200 woningen voorzien van beter hang- en sluitwerk."
Dat Almere als achtste stad van Nederland een grote stad is en daarmee ook te maken heeft met grootstedelijke problematiek bleek in 2018. Er waren diverse steek- en schietpartijen en er werden zelfs handgranaten neergelegd. "Ik maak me daar ernstig zorgen over”, zegt Weerwind. “Dit soort dingen gebeurt in een grote stad. Maar we mogen het nooit normaal gaan vinden en zeker niet accepteren. De politie, de gemeente en de officier van justitie zitten er boven op. En, zoals ik vaker heb gezegd, ook de inwoners helpen de stad helpen door verdachte zaken te melden. Misdaadanoniem.nl is daar een prima manier voor. Of gewoon de politie bellen. Wij zien en weten veel, maar de inwoners zeker ook. We hebben elkaar nodig, we moeten het samen doen."

24/7


Weerwind moest voor de geweldsincidenten terugkomen van vakantie. "Dat hoort bij mijn taak", zegt hij. "Burgemeester zijn is geen negen tot vijf baan. Burgemeester ben je 24 uur per dag, zeven dagen in de week." Op de vraag hoe hij dat voor elkaar krijgt en volhoudt is Weerwind gedecideerd. "Ik heb hier een heel goed team om me heen. Ik doe het niet alleen, we doen het samen. Die steun is voor mij essentieel."

Privé


Dat hij burgemeester is, merkt Weerwind ook privé. Daar kan hij smakelijk over vertellen. "Als ik in de supermarkt sta, word ik veel aangesproken. Van een hartverwarmende groet, tot mensen die denken dat ik in de Albert Heijn spreekuur houd. Laatst zat ik gehurkt bij de onderste schappen. Hoor ik boven me: ‘jongeman kan je die vleeswaren even aangeven?’ Ik rijk een pakje aan. ‘Nee, nee, jongeman, die daarnaast, die is goedkoper.’ Ja, iedere euro is er een. Ik sta op, de vrouw kijkt me aan en zegt ‘verrek de burgemeester.’ Waarna ik een half uur aan de beurt was over alles wat slecht en goed is in Almere. Het kost tijd, maar ik geniet daar wel van."
Ook buiten de stadsgrenzen is Weerwind bekend. "Ik logeerde met vrienden in Maastricht in een klein hotel. Staat er iemand bij de receptie die zegt: ‘zo we hebben hier de burgemeester van Almere.’ Last heeft Weerwind niet van deze bekendheid. "Mensen in Almere zijn vrijwel altijd hartelijk tegen me. Die hartelijkheid ervaar ik ook als ik bij Almeerders thuis eet. Dat doe ik één keer per maand. De gastvrijheid is hartverwarmend en het is oprecht leuk om tijdens het eten met de bewoners van gedachten te wisselen over de stad. Ik leer daar veel van."
Weerwind is nu drie jaar burgemeester in Almere. "Ik heb mij hier gesetteld, woon prachtig in Almere Buiten en voel me hier thuis. Het werk is prima vol te houden. Ik krijg zoveel energie van alles wat ik hier doe. Ja, soms is het moeilijk, maar het positieve overheerst volop."

Artikel geplaatst op: 23 december 2018 - 08:58

Gerelateerd

Delen