Nieuwe draagvlakmeting onder bewoners Regenboogbuurt

Door Marcel Beijer
REGENBOOGBUURT – Er komt een nieuwe draagvlakmeting onder bewoners van de Regenboogbuurt naar de mate waarin de oorspronkelijke kleurstelling van de huizen gehandhaafd moet worden. Dat liet wethouder Maaike Veeningen donderdagavond weten tijdens de Politieke Markt.

De grote vlakken, zoals hier het blauw op het Topaaspad, wil de gemeente in ieder geval in de oorspronkelijke kleuren zien (Archieffoto: Fred Rotgans)


Almere is een welstandsvrije stad. Voor bepaalde gebieden, zoals de toekomstige Floriadewijk, een deel van Duin (Poort) en dus ook de Regenboogbuurt, wordt daarop een uitzondering gemaakt. Opnieuw vergaderden de raadsleden donderdag in welke mate bewoners van de Regenboogbuurt de oorspronkelijke kleuren van hun woningen in tact moeten houden.
De gemeente wil vooral dat de kleuren van de ‘grote vlakken’ behouden blijven: wat ooit rood was moet nu niet ineens groen worden geschilderd. De bewoners kunnen in een speciale online-database opzoeken welke kleuren zij moeten gebruiken. De wethouder liet echter weten dat de oorspronkelijke kleuren niet in alle gevallen meer zijn terug te vinden. De database is voor 95% accuraat.


Duidelijkheid


Veeningen is van mening dat de kleuren-kwestie nu wel erg lang duurt. Zij wil op korte termijn duidelijkheid creëren omdat het ook tot verdeeldheid in de wijk leidt. Om die reden wil zij – uiterlijk in oktober van dit jaar – een nieuwe bewonersbijeenkomst organiseren om de wenselijkheid van kleurenbehoud te bespreken en eventuele alternatieven te bespreken. Ook komt er een nieuwe enquête waarin het draagvlak van kleurbehoud onder bewoners wordt gemeten. Een eerder gehouden enquête bleek niet bij alle bewoners onder de aandacht te zijn gebracht.
Leida Höhle (PvdA) opperde nog het idee om bewoners die de oorspronkelijke kleuren willen gebruiken financieel te belonen door bijvoorbeeld korting te geven op de verfkleuren die in de database zijn opgenomen. De wethouder zei dat een sympathiek idee te vinden.

Artikel geplaatst op: 29 juni 2018 - 09:32

Gerelateerd

Delen