Duidelijkheid over aantal verwarde personen komt later

Door Marcel Beijer
ALMERE – Dat het aantal verwarde personen landelijk, en dus ook in Almere, toeneemt is duidelijk. Maar hoe groot dit toenemende probleem nu daadwerkelijk is, blijft ongewis. Het duurt domweg even voordat die aantallen kunnen worden gegeven.

Foto: Shutterstock


De PVV vroeg donderdag tijdens de Politieke Markt via een motie aan wethouder Froukje de Jonge om voor oktober met betrouwbare cijfers te komen over het aantal verwarde personen in Almere. Met betrouwbare cijfers in de hand kan immers aan een gerichte aanpak worden gewerkt. De motie kreeg veel steun van andere partijen.
Eigenlijk had ook de wethouder wel begrip voor de motie. “Je kunt de krant niet openslaan of je ziet wel een naar bericht naar aanleiding van een verward persoon. Ook ik wil daar snel grip op krijgen, maar bij de aanpak van verwarde personen zijn veel instanties betrokken: politie, zorginstellingen, GGD noem maar op.”
De wethouder zei al eerder dat het begrip ‘verward persoon’ lastig te omschrijven is. Er komt bijvoorbeeld bij de politie een melding binnen dat iemand op de snelweg loopt. Dan kan het gaan om een dementerende oudere, maar ook over een hardloper die per ongeluk de verkeerde weg is ingeslagen. De wethouder wees daarom opnieuw op de steekproef die de GGD momenteel uitvoert op 500 meldingen over verwarde personen. Samen met de conclusies van het landelijke ‘schakelteam’ onder leiding van Onno Hoes kan dan een reëel beeld worden gegeven voor de Almeerse situatie. Maar die cijfers kunnen niet voor oktober geleverd worden, zo lijkt het. De PVV was daar niet blij mee en heeft ook twijfel of de steekproef onder 500 meldingen wel voldoende is. De partij gaat nog bezien of de motie wordt gehandhaafd of dat deze wordt ingetrokken nu de wethouder heeft aangegeven dat die eigenlijk niet uitvoerbaar is.

Artikel geplaatst op: 18 mei 2018 - 09:04

Gerelateerd

Delen