Commentaar - Oppositie: blaffende honden

Fractievoorzitter Ans deSumma van de SP zei het vorige week echt: Wethouder Tjeerd Herrema heeft de gemeenteraad gepasseerd in de kwestie rond Haddock Watersport. Op de laatste raadsvergadering voor het reces werd het bestemmingsplan voor de Floriade goedgekeurd. Daar past Haddock in de huidige vorm niet meer in. Als de raadsleden 21 september weer gaan vergaderen is de toekomst van Haddock waarschijnlijk al bepaald.

 

De gemeenteraadsleden staan erbij en kijken er naar. Voor de meeste raadsleden is dat logisch: de coalitiepartijen D66, VVD, PvdA, CDA en Leefbaar Almere vormen een meerderheid. De fractiediscipline is groot en dus zullen ze wethouder Tjeerd Herrema steunen in zijn aanpak.

 

Maar hoe zit dat met de oppositiepartijen – en dan vooral de partijen die zich telkens tegenstander tonen van de Floriade? PVV, SP, AP/OPA en – nou, vooruit dan maar – ook GroenLinks.
Begrijp me goed: ik heb niets tegen Tjeerd Herrema en ongetwijfeld hanteert hij de spelregels netjes in de kwestie-Haddock, maar als een partij serieus van mening is dat een wethouder de gemeenteraad heeft gepasseerd dan moet eigenlijk (excuus voor het taalgebruik) de politieke pleuris uitbreken. De gemeenteraad is het belangrijkste orgaan binnen de gemeentelijke organisatie. En die wordt kennelijk opzij gezet, aldus de oppositie. Dat zou minimaal moeten leiden tot een verhit debat waarbij de wethouder (toch in ieder geval héél eventjes) serieus moet vrezen voor zijn baantje.

 

Maar nee, de PVV – toch niet wars van grote woorden - ziet het als een privaatrechtelijk akkefietje, AP/OPA is van mening dat Haddock best wat eerder een beslissing had kunnen nemen en de SP legt het hoofd al bij voorbaat in de schoot omdat de coalitiepartijen toch een meerderheid vormen.

 

Zou dat écht zo zijn? We zullen het nooit weten. Er komt geen extra raadsvergadering en dus wordt er ook niet hoofdelijk gestemd.
De oppositie toont zich een roedel blaffende honden.
Die bijten niet.
Die kun je gewoon aaien.

 

Marcel Beijer

Artikel geplaatst op: 10 augustus 2017 - 09:26

Gerelateerd

Delen