AP/OPA wil eigen Almeerse munt

ALMERE – Almeerders die in de toekomst niet betalen met de euro, maar met bijvoorbeeld de Almeerse Florijn: een digitale munt vergelijkbaar met BitCoin. Het is een idee dat de fractie van AP/OPA toejuicht. Donderdagavond informeerden zij de gemeenteraad daarover.

Anthony Michels (rechts) geeft uitleg over de Florijn. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Met deze alternatieve munt zouden Almeerders in de eigen stad kunnen betalen voor zorg of huur. Het allergrootste voordeel van een eigen digitale munt is dat het begrip rente niet meespeelt. Dus ook niet op kredieten. Mensen in de schuldsanering komen zo sneller uit de problemen.
Volgens AP/OPA-raadslid Johan de Leeuw maakt dat goederen en diensten gemiddeld 40% duurder. “Met een eigen munt wordt niet met euro’s gewerkt waardoor het ook buiten de begroting valt. We kunnen dus als gemeente zelf bepalen hoe we ons geld beheren. Bovendien kunnen we het digitale geld oormerken zodat het uitsluitend wordt gebruikt voor bijvoorbeeld zorg. Je kan er dus geen scooter van kopen.” AP/OPA had Anthony Michels van de stichting Florijn uitgenodigd die deze munt aan het promoten is. “Eigenlijk is deze munt te mooi om waar te zijn, maar toch werkt het goed.” Volgens Michels. Ook Eduard Driessen, die uitleg gaf over het technische verhaal, is een ‘parallelle munt’ heel goed realiseerbaar en wordt hij in diverse steden in Zwitserland en IJsland al gebruikt.
Het is nog niet duidelijk of de gemeenteraad dit idee juichend zal ontvangen. Vooral het idee dat de munt digitaal geoormerkt kan worden zorgt voor vraagtekens. John van de Pauw: “Het is dus controleerbaar dat geld aan Zorg besteedt moet worden, daar ook werkelijk voor wordt gebruikt. Maar als dat betekent dat iemand niet meer kan sparen voor een scooter, vind ik dat bezopen. Ik zou niet in een stad willen leven die zo’n controle uitoefent.
AP/OPA gaf aan na de zomervakantie met een voorstel te zullen komen.

Artikel geplaatst op: 23 juni 2017 - 09:52

Gerelateerd

Delen