Commentaar Media036

Miermans036

“Als er één iemand is die succesvol op commerciële basis een lokale omroep kan opzetten, dan is het Willem Miermans”, zei wethouder Frits Huis toen de gemeenteraad een voorkeur moest uitspreken voor de partij die de omroeplicentie kreeg. De raadsleden gingen voor de partij die het meest rooskleurige verhaal ophing en krijgen nu het deksel op de neus.

Inmiddels wordt duidelijk dat Media036 al snel ten onder ging aan mismanagement en financieel wanbeleid. De omroep had eigenlijk Miermans036 moeten heten, want de voorzitter bepaalde alles in zijn eentje, zeggen direct betrokkenen. Het vertaalde zich in onduidelijke jaarrekeningen. De omroep kocht een digitaal sportblaadje, dat bezit was van Miermans, voor 25.000 euro in de wetenschap dat presentator Peter van de Rijt meermalen financieel moest bijspringen om de lokale omroep van een nog vroegtijdiger ondergang te redden. En niemand legde Miermans een strobreed in de weg. Van de Rijt zegt uit eigen zak in oktober 2016 de achterstallige huur van Media036 te hebben betaald. Omdat KAF de huurbaas is, moet men daar op het stadhuis van geweten hebben. Insiders zeggen namelijk dat KAF toen al intern grote vraagtekens zette bij de betaalmores van Miermans.
Begin dit jaar trok Miermans de stekker uit Media036. De PVV en ChristenUnie vroegen 23 maart verantwoordelijk wethouder Huis – die al jaren in een goede verstandhouding leefde met Miermans - naar de financiële verantwoording van de omroep. Als die niet op orde was, moest het gemeentelijke bekostigingsgeld terug gevorderd worden, vonden zij.
Vorige week pas gaf de wethouder aan dat wellicht een deel van de bekostigingsgelden van 2017 teruggevorderd gaat worden. Rond de betaalde bekostiging van 2016 borrelt nog steeds moerasgas op. Wethouder Huis doet daar geen uitspraken over.
Het lijkt er op dat de gemeente voor een fors bedrag het schip in is gegaan met een omroep die nooit van de grond kwam. Staat de gemeente nu achteraan de rij?
Hebben het college en de gemeenteraad al die tijd zitten slapen en hadden zij haar controlerende functie op Media036 en KAF niet veel scherper moeten uitvoeren?

Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de Almeerders kunnen fluiten naar gemeenschapsgeld dat in Miermans036 is gestoken.

Marcel Beijer en Robert Mienstra

Artikel geplaatst op: 06 juni 2017 - 11:45

Gerelateerd

Delen