Raadslid Asjen van Dijk stapt uit fractie SP

ALMERE - Na drie jaar in de fractie heeft SP-raadslid Asjen van Dijk er genoeg van. Hij heeft zijn lidmaatschap van de SP opgezegd en gaat door als zelfstandig raadslid. “Ik stop omdat ik moeite heb met de manier waarop de fractie wordt aangestuurd. En ik kan me steeds minder vinden in hetgeen in de fractie besloten wordt.”

 Van kadaverdiscipline wil Van Dijk niet spreken. “Wel moet je in de pas lopen”, zegt hij, “anders heb je een probleem. Daar heb ik niet zoveel last van gehad maar ik heb er nu geen zin meer in.” 

Van Dijk zegt in de fractie altijd kritisch te zijn geweest en zich bij de raadsstemmingen evengoed aangesloten te hebben bij het fractiebesluit. “De minder sterke mensen werden in de fractie gestuurd door de voorzitter. Alleen wil ik niet meer gemanipuleerd worden.”
Het raadslid vertelt er al drie jaar last van te hebben, maar nu de sterke wil van fractievoorzitter Ans Desumma toenemend als juk te voelen. “Als mens heb ik geen moeite met Ans. Ik waardeer haar intentie om met de SP iets te bereiken.” Toen het fractievoorzitterschap van Desumma kritiek kreeg vanuit de afdeling heeft Van Dijk het zelfs voor haar opgenomen. “Ik heb toen gezegd dat ik met haar door wil.”
Inmiddels denkt hij dus anders daarover. Ook de koers van de SP staat hem tegen. “Het spook dat de SP najaagt is dat het college de raad bewust slecht of verkeerd informeert. En hoe er gedaan wordt alsof de Floriade allemaal narigheid is. Ik zie kansen in de Floriade, terwijl de SP wil dat de stekker er uit getrokken wordt. Dan zitten we op een lijn met de PVV. Daarmee wil ik niet in een adem genoemd worden.”
Van Dijk wil zijn zetel behouden. Inmiddels heeft hij begrepen dat bepaalde SP’ers zijn stap zien als hoogverraad. Dat raakt hem. “Het is zonde om te stoppen omdat ik het niet meer binnen de SP-fractie wil doen. Ik wil mensen in de stad vertegenwoordigen. En dat kan ik ook alleen. Mijn betrokkenheid bij bewoners blijft.”

 

Desumma
Fractievoorzitter Ans Desumma van de SP snapt de argumenten van Van Dijk niet. “Ook de anderen van de fractie herkennen zich niet in het beeld dat hij geeft van de SP. We zijn allemaal verbijsterd en teleurgesteld."
Volgens Desumma wist Van Dijk vooraf al wat het standpunt van de Floriade was. "Dat kon geen verrassing voor hem zijn. De partijkoers is dat de Floriade alleen mogelijk is als hij helemaal door het bedrijfsleven wordt bekostigd. En dat gebeurt niet.”
Ronduit boos is Desumma om wat zij zetelroof noemt. “Je bent gekozen voor een partij. Je zetel houden doe je gewoon niet als SP’er.” Ze beseft echter dat er formeel niets aan te doen is.

 

Alleen fractievoorzitter Desumma nog over

In 2014 startte de Almeerse SP-fractie met vier zetels. Van de vier personen is alleen Ans Desumma over gebleven. SP-raadsleden wijlen Arie Stuivenberg en Frans Mulckhuijse vertrokken in 2016 richting provincie. Hun zetels werden uiteindelijk ingenomen door Hans Everhard en Erwin Prins.  Beide waren al ingewerkt doordat ze de SP-gemeenteraadsfractie ondersteunden. 

 

Artikel geplaatst op: 24 april 2017 - 09:09

Gerelateerd

Delen