Bewoners Deltastraat ongerust om plannen Kustzone Haven

HAVEN CENTRUM – “Hoe is het toch mogelijk dat de gemeente een duur onderzoek laat uitvoeren bij ondernemers en instanties naar de wensen voor de nieuwe kustzone in Haven, en dat niemand op het idee komt om ook de bewoners naar hun mening te vragen? Het getuigt van minachting!’”

De gewraakte artist impression met (precies in het midden) het dertig meter hoge hotel. (Artiste impression: Inbo Amsterdam)


Bewoner Gerard Röling liet donderdagavond zijn ongenoegen duidelijk blijken toen, tijdens de Politieke Markt, de plannen voor de kustzone in Haven werden besproken op initiatief van de PVV. Zoals bekend wil de gemeente 10 miljoen euro investeren om het gebied bij de Havenkom op te knappen. Er zijn plannen om voor flats op het Manifestatieveld en een hotel van negen of tien verdiepingen aan het eind van de Deltastraat. Met name dat laatste idee is voor de bewoners onacceptabel. Vijf bewoners spraken de raadsleden toe en richten hun pijlen vooral op wethouder Tjeerd Herrema. Die gaf aan dat de plannen nog niet definitief zijn en dat het dertig meter hoge hotel niet per se ter hoogte van de Deltastraat hoeft komen te staan.
Opnieuw klonk het verwijt dat de gemeente bar slecht met de bewoners communiceert. “Ik kan me heel goed voorstellen dat de bewoners enorm geschrokken zijn”, nam raadslid Martine van Bemmel (D66) het voor de bewoners op. “Denk voortaan beter na voordat iets naar de pers wordt gestuurd”, voegde ze de wethouder toe. Joske Galiart (GroenLinks) moest zelfs haar best doen om niet boos te worden. “Hoe moeilijk kan het voor de communicatieprofessionals van de gemeente zijn om op de stoel van de ontvanger te gaan zitten?”
Wethouder Herrema benadrukte dat er nog geen definitief voorstel is. “In die fase zitten we nog helemaal niet. We hebben daarom een informatiebijeenkomst ingelast op woensdag 29 maart. Voordat we met een ontwikkelingsplan komen, krijgen de bewoners de kans op hun visie te geven en bekijken we of we daar rekening mee kunnen houden.”
Volgens René Dekker (AP/OPA) komt de ongerustheid bij de bewoners vooral doordat er tekeningen worden gepubliceerd van de toekomstige situatie, een zogeheten ‘artist impression’. “Zonder overleg wordt dat de pers in geslingerd en schrikken de bewoners zich een hoedje. Die zien ineens een hoog hotel tegenover hun woningen staan. Het is de zoveelste keer dat dit fout gaat en in ieder geval al de tweede keer deze week.”
Herrema vond dat artist impressions wel degelijk een waarde hebben. “Het schetst een beeld van de toekomstige situatie. Dat zegt soms meer dan woorden. Maar er zijn altijd mensen die die plaatjes niet kunnen lezen.”
Die opmerking leverde hem afkeurend boe-geroep van de bewoners op.

Artikel geplaatst op: 28 maart 2017 - 14:12

Gerelateerd

Delen