Raad wil dat Media036 verantwoording aflegt

ALMERE – Nu Media036 is gestopt met uitzenden wil de gemeenteraad dat het bestuur van de lokale omroep verantwoording aflegt wat er met het subsidiegeld (formeel: bekostiging) is gebeurd. Een gang naar de rechter wordt daarbij niet uitgesloten.

Media036 in betere tijden, bij het verkrijgen van de licentie. In het midden voorzitter Willem Miermans. (Archieffoto: Fred Rotgans)


Vorige week werd bekend dat het bestuur van Media036 de stekker uit de lokale omroep trekt. Volgens voorzitter Willem Miermans werd de omroep door de gemeente ‘optimaal tegengewerkt’.
Van meet af aan lag Media036 onder vuur, mede ook door de constructie. De omroep ontving jaarlijks een bekostiging van 47.000 euro, maar wilde zichzelf bedruipen via inkomsten uit commercials. Naar verluidt had de omroep een grote huurschuld voor de studio in het pand van KAF (Schouwburg Almere). Het is de vraag of de gemeente het overgemaakte geld kan terugeisen.

 

'Wanprestatie'

“Dit lijkt op een wanprestatie”, zegt Jan Lems (D66) “Mogelijk zijn bestuursleden nog hoofdelijk aansprakelijk, maar ik verwacht dat alles wel zal zijn afgedekt.”
De PVV is helemaal klaar met Media036. “De gemeente moet alles in zijn werk stellen om de verstrekte subsidiebedragen terug te vorderen”, zegt Olav Buitelaar (PVV). “Zelfs als daar een gang naar de rechter voor noodzakelijk is.” Ook de ChristenUnie is duidelijk: “Als dat juridisch mogelijk is, moeten we proberen het geld terug te krijgen. Het geld is gereserveerd voor de lokale omroep, dus dat willen we daar wel voor reserveren.”
Het CDA en de SP willen dat ook, maar twijfelen of er nog wat te halen valt. “Als de subsidie nog niet opgemaakt is, lijkt het me logisch als het weer teruggestort wordt naar de gemeente”, aldus Bastiaan Malotaux (CDA).
Johan de Leeuw (AP/OPA) stelt dat de raad vooraf had kunnen weten dat Media036 een fiasco zou worden. “Gelet op de geschiedenis ben ik er voor dat de gemeente het gemeenschapsgeld moet terugvorderen. De enige die er beter van werd is voorzitter Willem Miermans die voor 31.000 een PDF verkocht zodat hij op dat moment gemeenschapsgeld naar een eigen bedrijf kon sluizen.” De Leeuw verwijst daarbij naar Sportmagazine036 dat de lokale omroep kocht van het bedrijf van de eigen voorzitter.
Leefbaar Almere, VVD, PvdA en fractie Eekhuis wachten de afhandeling af. GroenLinks was niet bereikbaar voor commentaar. 

Wethouder Frits Huis laat weten dat hij met Media036 contact op zal nemen over de afhandeling van de bekostiging. "Naar aanleiding van hun verantwoording van de besteding van de bekostiging, nemen wij een besluit.”
De ChristenUnie heeft aangekondigd samen met de PVV de kwestie rond Media036 te willen agenderen voor de plenaire gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 maart.
Voorzitter Willem Miermans van Media036 laat op zijn Facebookaccount weten dat hij het komende half jaar voornamelijk in het buitenland zal vertoeven.

Licentie ingeleverd


Media036 heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) inmiddels op de hoogte gebracht dat de omroeplicentie wordt ingeleverd. Dat laat woordvoerder Pieter Ton van het CvdM weten. Een eventuele nieuwe kandidaat moet zich bij het CvdM aanmelden. De gemeenteraad onderzoekt of de kandidaat vervolgens aan de drie wettelijke voorwaarden voldoet: is de aanvrager een rechtspersoon?; staat de doelstelling van de stichting in de statuten en is het programmabeleid bepalend orgaan (PBO) representatief voor de in de gemeente voorkomende stromingen? De raad moet advies uitbrengen en mag dat dus op grond van de gemeentewet niet weigeren. Het Commissariaat voor de Media verleent vervolgens – bij positief gemeentelijk advies – de licentie.

Artikel geplaatst op: 17 maart 2017 - 13:23

Gerelateerd

Delen