'Als lokale omroep aan eisen voldoet heeft gemeente zorgplicht'

ALMERE – Mocht de lokale omroep Media036 omvallen dan zou Omroep Almere, die de toewijzing van de licentie misliep, in het gat kunnen springen. Die kans is aanwezig nu voorzitter Willem Miermans zegt op te zullen stappen.

Ten tijde van de toewijzing aan Media036 werd in de gemeenteraad een felle discussie gevoerd over de wenselijkheid van een lokale omroep. Wethouder Frits Huis liet toen weten dat de gemeente verplicht is deze omroep te bekostigen. Woordvoerder Toos Bastiaanse van de Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) beaamt die lezing. “Zodra het Commissariaat voor de Media (CvdM) een positief advies afgeeft voor een uitzendlicentie heeft de gemeente een zorgplicht. “In het verleden is er een gemeenteraad geweest die probeerde dit te omzeilen door geen positief advies af te geven. Maar daar stak het CvdM toen een stokje voor. Als een omroep aan alle wettelijke eisen voldoet, dan is het niet tegen te houden.”

Mocht Media036 dus daadwerkelijk omvallen, dan kan Omroep Almere een verzoek doen om de licentie voor Almere te verkrijgen.

 

PVV


De PVV ziet het liefst helemaal geen geld gaan naar een lokale omroep en twijfelt of de wet geen ruimte biedt om te voorkomen dat een lokale omroep moet worden gesteund. “Wij hebben in de wet niet kunnen lezen dat die verplichting er is”, zegt fractievoorzitter Toon van Dijk. “Wij juichen het in ieder geval toe dat wethouder Frits Huis de bekostiging richting Media036 heeft stopgezet. Er is teveel onduidelijkheid  over het voortbestaan van de omroep." Tegenover Omroep Flevoland liet Huis weten dat Media036 ook uit het pand van KAF zal vertrekken, waar de studio gevestigd is.

Artikel geplaatst op: 07 maart 2017 - 14:34

Gerelateerd

Delen