Wethouder René Peeters
"Jonge mensen ruimte geven zich te ontwikkelen"

ALMERE - René Peeters, wethouder van onderwijs en zorg (D66), opgegroeid in de 1ste Helmersstraat in Amsterdam, kent een grote drijfveer: “goede voorwaarden creëren voor jonge mensen om zich te kunnen ontwikkelen. Alles wat ik doe, heeft daar mee te maken.”
De wethouder is overal zichtbaar in Almere. Zijn twitter over onderwijs en sport lijkt wel een persbureau. Volg Peeters en je weet wat er gebeurt in Almere.
In dit interview vertelt de wethouder over zichzelf. Maar hij doet ook een boekje open over ‘de nacht van Peeters’ over de jeugdhulp, de moeilijkste uren uit zijn politieke carrière. “Die nacht is anders in de pers gekomen dan ik ervaren heb.”
Wethouder Rene Peeters (D66): “Van nature neem ik kinderen serieus.” (Foto:Archief Almere DEZE WEEK)

________________________
Kader aan rechterkant pagina
kader
Kader
Kader

Drijfveren

“Mijn echte drijfveren hebben niet zozeer te maken met mijn wethouderschap. Die hebben te maken met wie ik bent als mens. Ik wist al heel vroeg – als 13 jarige - dat ik onderwijzer wilde worden. En toen het zover was, voelde ik me als een vis in het water. Kinderen serieus nemen, dat is de kern. Kinderen zijn mensen waar alles al in zit voordat het er uitkomt.”
Peeters kwam in 1973 van de Pabo. “Toen ging ik in militaire dienst. Ik kreeg de vraag of ik mijn vrouw of vriendin zou verdedigen. Ik zei ‘ja’ en toen was ik dus niet ongeschikt. Hospik worden of iets in de administratie, dat leek me wel wat. Uiteindelijk werd ik in het zwaarste onderdeel ingedeeld, bij de mortieristen in Havelte. Dat was echt wel hard.”
Peeters diende in een tijd dat er een leerkrachtentekort was. “Toen schreef ik een rekest of ik vervroegd uit dienst mocht vanwege het lerarentekort. En plotseling werd ik ontslagen uit militaire dienst en kon ik in 1974 voor de klas in een 4/5-combinatie in Amsterdam-Watergraafsmeer. Daarna ging ik naar de Peeters-school. Echt waar. Met die naam. Een elitaire school in Amsterdam Zuid. Vervolgens werd ik directeur van een basisschool in Duivendrecht.”
Vanuit Osdorp verhuisde Peeters naar Almere. “Ik reageerde op een advertentie met de vreselijke tekst: ‘ook dames vinden deze herenhuizen mooi.’ En zo kwam ik met mijn vrouw, die gelukkig niet zo feministisch was, en mijn kind in Kruidenwijk terecht. Nu woon ik in Parkwijk.”
Peeters werd in 1995 directeur op de basisschool de Klaverweide in Haven. “Na 3 jaar werd ik clusterdirecteur van het Openbaar Onderwijs Almere. Ik vertrok na 6 jaar weer naar Amsterdam. Daar werd ik bestuursmanager van het Stadsdeel Zeeburg. Ik heb daar Laterna Magica mee helpen ontwikkelen. Een school met een prachtig onderwijssysteem voor kinderen van 0-12, en dat wordt 0-18. Daarna vertrok ik als algemeen directeur van 17 basisscholen naar Amsterdam West. In 2010 werd ik wethouder in Almere.
Kader
Kader
Kader

_________________________________________________
Jeugdhulp
Voor het eerst blikt wethouder Peeters terug op de moeilijkste periode in zijn wethouderscarrière. Op 13 oktober werd een motie van Treurnis over het beleid van de jeugdhulp van Peeters ingediend. Alleen zijn eigen partij D66 steunde motie niet. Uiteindelijk moest de wethouder bakzeil halen, maar de wethouder zegt nu “dat hij blij is dat op 8 december 2016 de gemeenteraad toch akkoord ging met de 4 nieuwe maatregelen om de kosten voor jeugdhulp terug te dringen.”
“In 2016 hebben we een begroting voor de jeugdhulp gemaakt, gebaseerd op wiebelige cijfers. Dat wiebelige was landelijk het geval, dus in Almere ook. Halverwege dat jaar kwamen we tot de conclusie dat we extra geld nodig hadden. Dat heb ik toen ook gekregen van de raad, voor jeugd-residentieel, de duurste vorm van opvang. En ik kreeg geld voor de jeugd-GGZ, dat gaat om kinderen met bijvoorbeeld adhd of dyslexie. Op die groepen was moeilijk grip te krijgen. Je weet van tevoren nooit hoeveel kinderen aangemeld worden. Maar de landingsbaan van de transitie was te kort De transitie is rijksbeleid, we moeten heel veel dingen doen in korte tijd met weinig geld, het moest beter voor de kinderen en het moest goedkoper. Dat was voor iedereen overal in het land heel lastig. We hadden tijd nodig om de cultuur en het proces te veranderen.”
Extra maatregelen
“We hebben heel hard gewerkt om nieuwe maatregelen te bedenken voor de begroting van 2017. Dat waren 4 maatregelen: extra investeren in jeugdgezondheidszorg, de onderwijs-jeugdhulparrangementen, Humanitas voor extra vrijwilligersinzet en de praktijkondersteuners voor de huisartsen. Op enig moment bleek in het najaar dat we toch nog geld dreigden tekort te komen. Maar ik wilde niet nog een keer naar de raad. Ik schreef een brief aan de zorgaanbieders - waar de gemeente een goede relatie mee heeft – met de vraag ‘als u vindt dat bepaalde lichte zorg nog 13 weken uitgesteld kan worden – stelt u de zorg dan even uit en verleen dan de zorg in januari.’ Daardoor hoefde ik geen extra geld aan te vragen.
Heel veel zorgaanbieders vonden dat heel gewoon, sterker nog, die waren aan dit soort situaties gewend. In ziekenhuizen gebeurt dat uitstellen ook regelmatig. Vergelijk het met het uitstellen van een ooglidcorrectie. Die is niet spoedeisend. Maar een hartaanval wel. Die wordt meteen behandeld. Dit gold dus ook voor de lichte jeugdhulp. Dat was de gedachtegang.”
NOS
Uiteindelijk werd de brief gelekt. “De brief met deze vraag kwam bij de NOS terecht. Die bracht het naar buiten met de onjuiste kop ‘Almere doet de jeugdhulp op slot.’ Dat onjuiste bericht kwam bij staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid terecht. Deze had net tegen de kamer gezegd dat geld nooit de reden mocht zijn om zorg niet te verlenen. Van Rijn reageerde op de berichtgeving van de NOS door te melden dat we de jeugdhulp niet op slot mochten zetten. Maar, dat was ook niet het geval. Almere heeft de professionals gevraagd te beoordelen of in sommige situaties de zorg uitgesteld kon worden.”
Raad
“De gemeenteraad liet weten het oneens te zijn met het uitstellen van zorg en nam een motie aan om deze maatregel terug te draaien. Daarnaast ontstond er onrust over een ambtelijk KPMG-rapport. Ambtenaren wilden weten of zij iets konden verbeteren aan het systeem van inkoop, afhandeling van vragen en dergelijke. Een niet geheim rapport waar in de raad vragen over gesteld werden.”
Nacht

“In de nacht, die anderen inmiddels ‘de nacht van Peeters’ zijn gaan noemen, was ik ongelukkig met de motie van treurnis. Sommigen vonden dat ik daar niet te zwaar aan moest tillen en het moest zien als een aansporing om zaken beter te communiceren en meer verantwoording af te leggen. Niet gemakkelijk, maar ook dat hoort bij de politiek.”
Goedgekeurd
“Uiteindelijk op 8 december, een paar weken na de begroting, zijn de vier extra maatregelen voor de jeugdhulp goedgekeurd. De raadsleden zeiden toen letterlijk ‘we hebben geen betere maatregelen.’ De vier maatregelen die 4,8 miljoen kosten zullen volgens KPMG uiteindelijk 10 miljoen opleveren. Op verzoek van de raad ga ik nu elke drie maanden een rapportage uitbrengen over jeugdhulp. Uiteindelijk had ik wellicht eerder moeten melden dat het dossier zo ingewikkeld is. Maar zoals zo vaak wint gedrevenheid het van het lastige van de politiek. Raad en wethouder moeten het samen doen.”
Artikel geplaatst op: 28 februari 2017 - 12:53

Gerelateerd

Delen