Leefbaar Almere ziet plan sociale woningbouw wel zitten

POORT – Het plan van het bedrijf Guidance Profile om in Poort een grootschalig project te starten met sociale woningbouw, kan op steun rekenen van Leefbaar Almere. “Zo’n commerciële organisatie kan kennelijk iets wat een woningcorporatie niet lukt”, zegt raadslid Nico van Duijn.
Een artist impression van de wijk, waarin ruimte is voor veel groen. (Foto: aangeleverd)

Guidance Profile liet medio december via deze krant weten meer dan 120 miljoen euro te willen investeren in het pilotproject van een door hen ontwikkeld concept waarin een wijk met duizend sociale woningen wordt gerealiseerd. Voorwaarde is dat Guidance Profile goede grondposities kan verwerven. Nico van Duijn: “Het lukt woningcorporaties kennelijk niet om op korte termijn goedkope (huur)huizen te bouwen. Als dan nu een commerciële partij aangeeft dat ze dat graag willen doen, waarom zouden we ze dan die kans niet bieden? Almere heeft een groot tekort aan sociale woningbouw. Er moet dus iets gebeuren. Natuurlijk realiseer ik me dat ik nu onderdeel ben van een commercieel spel. Ik word gebruikt voor het verkrijgen van een voor hen leuke grondprijs en locatie. Het zij zo. De wethouder snapt dat. Als ervaren bestuurder kan hij dat wel hebben."
Huurkorting bij klusjes

Het pilotproject van Guidance Profile behelst een plan waarin bewoners een standaard huurbedrag betalen. Zij kunnen hier korting op krijgen indien zij in de wijk, of bij andere bewoners, klusjes uitvoeren. Ook is er steun vanuit de organisatie om bewoners aan een baan te helpen, of een bedrijfje op te starten. Van Duijn: “Geweldig. Ik zou zeggen: doe je best."
De PvdA is minder enthousiast. Op Facebook laat fractievoorzitter John van der Pauw weten dat Guidance Profile in de huurprijs geen kosten heeft doorberekend voor voorzieningen. “De PvdA ziet dat commerciële niet zitten en is dan niet bereid om goed naar de plannen te luisteren.”
Guidance Profile wil in januari duidelijkheid van de gemeente of het plan opgezet kan worden. Het bedrijf zegt in gesprek te zijn met meerdere gemeenten. “Zo werken commerciële partijen”, grinnikt Van Duijn. Als er snelheid gewenst is, moet je ook als politiek snel knopen kunnen doorhakken. De wethouder heeft aangegeven hier binnen een aantal weken op terug te komen. Dat zal zo rond maart zijn, denk ik. Voor Almeerse begrippen is die termijn razendsnel. Laten we afwachten waar de wethouder mee komt.”
Artikel geplaatst op: 05 januari 2016 - 10:16

Gerelateerd

Delen