Lezers schrijven

W. Geeraets
Floriade

Marion (ADW 21 oktober) heeft helemaal gelijk, de teksten op de fietspaden over de Floriade zijn nagenoeg verdwenen. Echter niet alleen de natuurschoon rond het Weerwater wordt aangetast, maar ook de beurs van de belastingbetaler. Als de Floriade is beëindigd blijft nagenoeg zeker een schuld van miljoenen nog te verwerken, zo heeft Venlo met de omliggende gemeenten dit mogen ervaren. Jammergenoeg handelt de gemeenteraad van Almere net als de centrale politiek in Den Haag niet naar de werkelijke mening van het publiek. Een aantal weken geleden is er een enquête gehouden over de Floriade bij een gedeelte van de inwoners in Almere. Bijna 85 procent was tegen de komst van de Floriade. Waarschijnlijk heeft de vorige wethouder eieren voor zijn geld gekozen en is 'met de noorderzon vertrokken'.
Ik wens mevrouw Fokkens hierbij veel succes met het behoud van haar camping.
Floriade (2)
De teksten over de Floriade op het fietsasfalt waar briefschrijfster Marion (ADW 21 oktober) het over heeft, zijn van mij. Op verschillende plekken heb ik bijvoorbeeld 'Alles plat voor de Illuminati Floriade' of 'Alles plat voor Nova Atlantis' geschilderd. De term illuminati gebruik ik opzettelijk om aan te geven dat het huidige plan van de gemeente een merkwaardig sinister en megalomaan randje heeft. In ieder geval heeft niemand in Almere echt iets te zeggen over de Floriade.
Er is door de gemeente namelijk gewoon besloten tot de sloop van Camping Waterhout en Restaurant Atlantis (om plaats te maken voor Nova Atlantis). Maar is er een Almeerder die wil dat deze bedrijven verdwijnen en dat er dus voor vijf of zes miljoen euro kapitaalvernietiging (de duikschool was al een miljoen) gaat plaatsvinden, terwijl het plan gemakkelijk anders kan? Wil Almere echt dat het hele gebied platgegooid gaat worden voor een lelijke futuristische woonwijk, met als smoesje dat het om een bloemententoonstelling gaat?
Volgens mij moet er een nieuw plan komen, zonder kapitaalvernietiging en grootheidswaanzin maar met planten en bloemen. Voorlopig ga ik daarom door met protesten schilderen op het asfalt. Ik hoor het wel als mensen misschien mee willen doen.
Pim van Kesteren

Bus

Busstation Almere Poort, vrijdagochtend half acht. Tientallen mensen staan te wachten, er komen steeds nieuwe mensen bij. Een bus rijdt het station binnen en de menigte staat in de startblokken. Helaas, er kunnen maar drie mensen in, roept de conductrice. Een algemene zucht van verontwaardiging waait over de bushalte. Ondertussen springen drie lucky bustards de bus in.
'Dat is niet eerlijk', zegt een meneer met een witte stok met rode strepen in de hand. 'Deze mensen zijn net komen aanlopen. Ik sta hier al drie kwartier!'
Algemeen gebrom.
'Laten we dan een rij vormen', roept iemand geïrriteerd. 'Kom op, mensen, dan gaat iedereen om de beurt in de bus.'
Bevreemde blikken. Sommige kijken weg. De andere hebben een gezichtsuitdrukking alsof ze net gevraagd is om een deel van hun salaris in te leveren. Maar niemand die zich verroert.
'Waar maak ik me eigenlijk druk om?' schudt de initiatiefneemster haar hoofd en taait af. Een denker, maar geen leider.
Twee bussen komen voorbij, ze gaan naar Almere Centrum - leeg. Erachteraan komt de bus naar Weesp. De menigte wacht niet af tot de voorste bussen wegrijden en plaats maken voor de derde, o zo gewilde bus. Iedereen rent. Meneer met de stok heeft geen schijn van kans.
In de bus pak ik een spiegeltje uit mijn tas. Dacht ik al: rode wangen van schaamte. Omdat ik net aangekomen ben en net als iedereen naar de bus ben gerend. Omdat mensen kuddedieren zijn. En omdat ik dat ook ben, zojuist bewezen.
Alice van Wijnen
Artikel geplaatst op: 26 oktober 2015 - 08:58

Gerelateerd

Delen