In kwestie lokale omroepAOS: ‘Wethouder heeft raad verkeerd voorgelicht’

ALMERE – Wethouder Frits Huis heeft de gemeenteraad verkeerd voorgelicht toen de raad een keuze moest maken welke lokale omroep een zendmachtiging krijgt. Die klacht heeft de Almeerse Omroep Stichting (AOS) kenbaar gemaakt tijdens een hoorzitting op 6 augustus. AOS verloor de strijd van Media036.
Voorzitter Arie Vleugel van AOS stelt dat wethouder Frits Huis de gemeenteraad verkeerd heeft voorgelicht. (Archieffoto: Frans van Zijst)

Wethouder Frits Huis liet in het raadsvoorstel weten dat AOS niet voldoet aan een aantal eisen om de Almeerse zendmachtiging te verkrijgen. Zo zou er geen vertegenwoordiger voor de etnische en culturele minderheden. “In ons visiedocument hebben wij duidelijk aangegeven dat bij ons nagenoeg alle groeperingen vertegenwoordigd zijn. Op persoonlijke titel zelfs”, zegt voorzitter Arie Vleugel van AOS. “Voor de etnische groeperingen hebben wij de heer Glenn Leeuwin. Met name op dit punt voldoet AOS veel meer aan de wet dan Media036. Dit staat echter niet in het voorstel naar de raadsleden. Wij hebben maanden geleden Frits Huis om een rectificatie geëist. Die wilde hij niet geven omdat het volgens hem om ‘nieuwe informatie’ ging. Aantoonbaar onjuist, want het staat gewoon in ons ingediende visiedocument. En er zijn meer punten onjuist weergeven. Bijvoorbeeld over de samenwerking met lokale organisaties en de doelgroep-bepaling. De raad is verkeerd voorgelicht en heeft dus beslist op onjuiste informatie.”
Het verkeerd voorlichten van de raad is een politieke doodzonde. Eigenlijk wilde de gemeenteraad beide omroepen geen machtiging toewijzen. Doorslaggevend bij de keuze voor Media036 was uiteindelijk de opmerking van Huis dat de AOS niet tevreden zou zijn met de gereserveerde 47.000 euro, maar naar de rechter zou stappen om de maximale subsidie van ruim 100.000 euro op te eisen. Een belangrijk punt voor de PVV en VVD. Vleugel: “Huis stelt dat hij ons herhaaldelijk heeft laten weten dat 47.000 het maximum is. Dat is een pertinente leugen. De raad bracht zelf ter sprake dat er in principe geen plafond zit aan die 47.000 euro. Ik heb sterk de indruk dat hier een politiek spelletje is gespeeld. Het is ook merkwaardig dat het woordelijk verslag van de hoorzitting, dat nadrukkelijk op verzoek van de gemeente werd opgenomen, plotseling zoek blijkt te zijn.”
Binnen zes weken moet de gemeente antwoord geven op de grieven die AOS tijdens de hoorzitting heeft kenbaar gemaakt.
Uiteindelijk moet het Commissariaat voor de Media bepalen wie de zendmachtiging krijgt. Doorgaans wordt daarin het advies van de gemeente overgenomen. In dit geval dus Media036. Aannemelijk is dat beide omroepen binnenkort voor een hoorzitting worden uitgenodigd. AOS is dermate overtuigd dat de procedure onjuist is verlopen, dat het wil doorprocederen tot de hoogste instantie. Dan zou de rechter zich over de kwestie moeten uitspreken.
Artikel geplaatst op: 19 augustus 2015 - 12:56

Gerelateerd

Delen