Videoland Almere stopt na 30 jaar

MUZIEKWIJK – Na 30 jaar komt er een einde aan Videoland Almere. Vorig jaar stond voor eigenaar Dick Honing de wereld op zijn kop, toen bij hem de diagnose ALS werd gesteld. "De ongemakken nemen toe en het is niet langer verantwoord om de winkel open te houden", verklaart hij met pijn in het hart.

Dick Honing met zijn dochter Melanie. "De winkel was altijd in beweging, maar het wordt fysiek te zwaar." (Foto: aangeleverd)


Videoland Almere startte destijds aan de Spoordreef. "Wij hebben de ontwikkeling van de totale entertainmentindustrie meegemaakt, van de VHS-Betamax-V2000 tot de huidige digitale content. Wij waren één winkel voor het totale aanbod, alles was er", vertelt Honing. "De ontwikkeling van Almere ging hand in hand met de groei van het aantal winkels in de stad. De concurrentie was groot door de komst van nieuwe formules als Ster Videotheken en MovieMax."
Videoland opende een nieuwe vestiging in winkelcentrum Muziekwijk. "Nieuwe gameconsoles, Nintendo 16 bit –Sega, Super Mario, Sonic; alles was bij ons te huur. Wat de videotheek echt groot maakte was de overgang naar dvd, maar niet voor lang. En met de komst van internet werd alles anders. Dit was de feitelijke ondergang van de muziek- en filmwinkels."
Nieuwe producten werden toegevoegd, waaronder inkt cartridges. "En door onze opgebouwde kennis werden we betrokken bij nieuwe printconcepten in andere winkels", aldus Honing. "De winkel was altijd in beweging, mede dankzij de ongelooflijke inzet van mijn dochter Mell."

Vreugde en verdriet


Het sociale karakter van de winkel is volgens Honing niet te onderschatten. "We hebben van alles gehoord en meegemaakt, van uitbundige vreugde tot diep verdriet. In het huidige tijdperk bijna ondenkbaar." In het voorjaar van 2018 sloeg het noodlot toe. "Na wat klachten over spiertrekkingen en nadat het drinken van een glas wijn wel een hele fles leek, bracht ik een bezoek aan het Flevoziekenhuis. Later werden de vermoedens bevestigd in het AMC: de spierziekte ALS. Dan staat de wereld op zijn kop. Inmiddels zijn we een jaar verder en fysiek is het veel te zwaar om de winkel draaiende te houden. Wat ons op de been houdt, zijn de vele lieve mensen om ons heen."
Videoland Almere start begin april met het uitverkopen van het assortiment films. De winkel is gevestigd aan de Rimsky-Korssakovweg 3.

Artikel geplaatst op: 02 april 2019 - 11:14

Gerelateerd

Delen