Weet wat je moet doen als elke seconde telt

ALMERE - Het alarmnummer 112 kent bijna iedereen. Jaarlijks ontvangt het alarmnummer 4,5 miljoen oproepen. Maar veel mensen, ook in Almere en Flevoland, weten niet dat zij 112 moeten bellen wanneer er spoedeisende hulp nodig is.
Wie getuigen is van een ongeval met gewonden, bij een brand of als iemand een hartaanval krijgt kan 112 bellen. Ook bij het zien van een misdrijf omdat de politie de verdachten, op heterdaad, kan aanhouden.
“Dankzij meldingen die bij 112 binnenkomen, kunnen hulpverleners mensen zo snel mogelijk helpen,” vertelt 112-centralist Sander. “Dankzij een 112-melding heeft de politie onlangs twee verdachten van een overval kunnen aanhouden. De mannen hadden in een winkelcentrum een jongen met een mes bedreigd en zijn mobiel en portemonnee gestolen. Toen er mensen voorbij liepen, sloegen de verdachten op de vlucht. Gelukkig vroeg de jongen direct om hulp en belden omstanders 112. De verdachten zijn een aantal straten verderop aangehouden. Zij hadden de telefoon en het geld nog op zak.” Ook bij bijvoorbeeld een brand of bij een medische noodsituatie zoals een hartstilstand, is snel ingrijpen van levensbelang.
De centralisten van de meldkamer van 112 hebben direct contact met de hulpverleners op straat en sturen hen naar de juiste locatie.
Artikel geplaatst op: 04 december 2013 - 07:00

Gerelateerd

Delen