Onrust door diefstal boten

NOORDERPLASSEN – De recente diefstal van de buitenboordmotoren bij Boei2 maar ook het stijgende aantal diefstallen van boten en buitenboordmotoren in met name de wijk Noorderplassen houdt booteigenaren in hun greep. “Er zijn in de afgelopen maanden al vier boten vanuit de haven gestolen die later zijn teruggevonden met de motor eraf”, aldus Theo Lammers van Watersportvereniging Noorderplassen-West.
Deze gestolen boot werd teruggevonden zonder motor. De gehele achterspiegel is eruit gezaagd. (Foto: aangeleverd)

De dieven komen vermoedelijk over het water. “De meeste boten zijn gestolen vanuit de Baaihaven, bij de Waterlinie. Sloten worden opgebroken en de boten worden naar een andere plek gesleept waar de dieven op hun gemak de achterspiegel met de motor eraf zagen. Deze boten zijn later bij de dijk aan het Markermeer terug gevonden. Verder is er in een aantal boten ingebroken, zijn de buitenboordmotoren van kleine bootjes afgestolen en is er een boot beschadigd door vandalisme”, aldus Lammers.
De recente diefstallen zorgen voor onrust onder de booteigenaren. “We merken de onrust onder onze leden. Als je net je eerste sloep hebt gekocht, wil je gewoon dat die veilig in de haven ligt. Het kan ertoe leiden dat mensen hun boten weer op een trailer in de wijk neer gaan zetten. Dat zorgt voor overlast in de wijk en de gemeente heeft destijds juist geïnvesteerd in de steigers om dat te voorkomen. Wij zijn daarom in gesprek met de gemeente om een oplossing te zoeken. Zo willen we bij de Baaihaven en de Octanthaven bewakingscamera’s ophangen en kijken we naar de mogelijkheid tot het plaatsen van extra verlichting op de steigers. Ook adviseren we onze leden om goede sloten aan te schaffen en deze goed te bevestigen. Zowel aan de neusring van de boot als aan de buitenboordmotor.”
Hans Meuleman van de politie laat weten dat er in de afgelopen drie maanden tien aangiftes bekend zijn van bootdiefstal of de diefstal van buitenboordmotoren. “Dit is door geheel Almere, maar met name in de wijk Noorderplassen. In deze periode komt bootdiefstal landelijk meer voor omdat er meer bootjes buiten liggen”, aldus Meuleman.
De politie surveilleert extra in Noorderplassen. “Naar aanleiding van een verdachte situatie en meldingen van buurtbewoners zijn er ook personen staande gehouden en gecontroleerd. Dit heeft niet tot aanhouding geleid. Om diefstal te kunnen bewijzen moeten de personen in het bezit zijn van het gestolen goed of op heterdaad betrapt worden. We vragen inwoners van het gebied die zelf camerabewaking hebben om hun camerabeelden na te kijken en wie een verdachte situatie ziet om gelijk 112 te bellen. Ook adviseren we booteigenaren om motoren die demontabel zijn na het varen van de boot af te halen of goede sloten aan te brengen.”
Artikel geplaatst op: 16 augustus 2016 - 10:00

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: