Extra politie in Filmwijk tegen stijging woninginbraken

FILMWIJK – De afgelopen periode zag de politie een stijging van het aantal inbraken en pogingen daartoe in Filmwijk. Daarom zet de politie extra mankracht in om woninginbraken tegen te gaan. Wijkagent David Ewaart: “Ik heb voor een langere periode extra collega’s geregeld die zich puur zullen richten op de Filmwijk.”
Wijkagent van Filmwijk, David Ewaart. (Foto: aangeleverd)

Vanaf 1 mei tot nu zijn er in Filmwijk vier pogingen tot woninginbraak gedaan. Ewaart: “Deze zijn uitgevoerd door het trekken van de cilinder. Ook was er één insluiping, zonder braakschade. Allemaal via de achterzijde van de woning. Ze zijn tijdens de pogingen zeer waarschijnlijk gestoord. Dit kan betrekking hebben op de verscherpte alertheid en gerichte aanwezigheid van buurtpreventie en extra politie-inzet.”
Anticiperen

De politie zet extra agenten in de wijk in zodra het aantal woninginbraken dreigt toe te nemen. Dat is sinds april het geval in Filmwijk. “We proberen te voorspellen waar het aantal woninginbraken zal gaan toenemen”, zegt woordvoerder Politie Midden-Nederland, Hans Meuleman. “Daar anticiperen we dan op met extra inzet. Dat betekent extra toezicht in de avond en nacht, zowel lopend als fietsend als met de auto. Daarbij werken we nauw samen met buurtpreventie. We wisselen informatie uit; zo versterk je elkaar behoorlijk. Zowel preventief als in de opsporingssfeer werkt dat goed.”
Meuleman benadrukt dat er weliswaar in april een piek te zien was maar dat er over het gehele jaar ‘geen sprake is van significante stijging’ in het aantal woninginbraken en dat de piek lijkt af te nemen. “Het heeft ook te maken met de beveiliging van woningen. Er worden nu meer pogingen gedaan dan daadwerkelijke inbraken, woningen zijn beter beveiligd. In negen van de tien gevallen gaat het om gelegenheidsinbrekers, dus als er toevallig een raampje open staat doet een inbreker een poging.”
Bewoners doen er goed aan bij verdachte omstandigheden te bellen met 112. “Zie je een verdachte situatie? Bel dan 112, dat versterkt onze heterdaadkracht. We blijven voorlopig nog wel monitoren of de extra inzet effect heeft. Dat er niet meer ingebroken wordt is een utopie, dat kun je nooit uitbannen. Maar met extra toezicht en betere beveiliging kunnen we een hoop inbraken voorkomen.”
Samenwerking

Er werken meerdere partijen samen om een wijk veilig te maken. De wijkagent is de spin in het web, samen met een Buurtpreventieteam, de gemeente, extra toezicht van de politie en burgers. “Die zijn de ogen en oren van de wijk.”
Artikel geplaatst op: 23 mei 2017 - 10:50

Gerelateerd

Delen