AS’80en FC Almere spelen niet meer op kunstgras&

STAD – AS’80en FC Almere maken zich zorgen om het gevaar voor de gezondheid van hun spelers. AS’80 speelt tot nader order niet meer op kunstgras. De voetbalclub heeft dat besluit maandagavond genomen. Aanleiding is de uitkomst van het onderzoek van de VACO, de brancheorganisatie van autobanden. “Wij wachten nu op de uitslag van het onderzoek van het RIVM”, laat AS’80-voorzitter Maarten de Vries weten.

AS’80 en FC Almere maken zich zorgen om het gevaar voor de gezondheid van hun spelers. Daarom spelen deze clubs tot nader order niet meer op kunstgras. (Foto: Shutterstock)

Het nieuws van de VACO heeft tot grote verwarring geleid. De korrels, gemaakt van vermalen autobanden, zijn in het veld verwerkt zodat spelers zich bij een sliding niet kunnen openhalen. Volgens de VACO zijn de korrels, die mogelijk kankerverwekkend zijn, wel veilig voor de norm ‘mengproducten’, maar overschrijden zij de norm voor ‘consumentenproducten’. Die norm is honderd keer strenger.

Naar verwachting komt het RIVM in de derde week van december met de uitslag van het onderzoek. “Tot die tijd speelt bij ons niemand op kunstgras. Dit betekent dat tot nader bericht alle trainingen bij AS’80 zijn afgelast”, vervolgt De Vries. “Voor uitwedstrijden adviseren wij om niet op kunstgras te voetballen.”

Om het gebrek aan speelruimte op te vangen is de vereniging in gesprek met de gemeente om verlichting op (gras)veld 5 te krijgen. Daarnaast heeft AS’80 contact gezocht met de hockeyclub, want daar speelt het ‘probleem’ niet.

“Het was een lastige keuze, maar voor ons gevoel hebben wij als bestuur de juiste beslissing genomen en vanuit de leden hebben wij alleen maar positieve reacties gehad voor deze daadkrachtige beslissing”, aldus De Vries.

FC Almere volgt het besluit van AS’80 en heeft een extra veld gehuurd. De club moet nog wel met de KNVB in overleg als onverhoopt de grasvelden worden afgelast. Bij Forza Almere wordt dinsdagavond  vergaderd. Buitenboys wacht het onderzoek van het RIVM af, zoals in eerste instantie is afgesproken met Almeerse clubs en gemeente. “Wij doen niet aan paniekvoetbal”, aldus voorzitter Rob Mueller. “Daarnaast zou het voor ons in organisatorisch opzicht een drama zijn als er op drie kunstgrasvelden niet kan worden gevoetbald."

Ook profclub Almere City FC wacht het onderzoek van het RIVM af. De andere clubs waren (nog) niet bereikbaar voor commentaar.

Artikel geplaatst op: 29 november 2016 - 11:50

Gerelateerd

Delen