Bewoners Tussen de Vaarten: 'Te veel Syrische mannen'

TUSSEN DE VAARTEN – “Als het mis gaat, weet ik je te vinden”, beet een bewoner uit Tussen de Vaarten wethouder Froukje de Jonge toe. Om meteen daarna wat gas terug te nemen: “Ik zal u niks doen, ik kom voor een stevig gesprek, hè.” Even werd de sfeer dreigend op de gemeentelijke informatie-avond in basisschool Het Palet, dinsdag 25 oktober. De gemeente informeerde de bewoners over de komst van 33 Syrische mannen in twee panden.
Het ging er fel aan toe op de bewonersbijeenkomst in Tussen de Vaarten. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De opkomst was groot. Te groot. Er werden vijftig bewoners toegelaten. Buiten werden nog enkele tientallen mensen weggestuurd. Die deden dat schoorvoetend en onder protest.
Binnen legde de wethouder uit waar en waarom er 33 Syrische statushouders in Tussen de Vaarten worden geplaatst. Het woord werd haar meteen ontnomen door boze buurtbewoners. 'Waarom weten we nu pas dat dit gaat gebeuren?', 'Omroep Flevoland wist dit eerder dan wij', 'U wist dit al veel eerder, in september is er al verbouwd', 'Ik ben helemaal niet geïnformeerd' en 'Waarom heeft u niet met ons overlegd?', werd er geroepen. Wethouder De Jonge ging door het stof en bood haar excuses aan voor de gebrekkige communicatie.
33 mannen

De bewoners stoorden zich niet alleen aan de gebrekkige communicatie. De huisvesting van 33 Syrische mannelijke statushouders in twee panden nabij de dansschool en de school Het Palet was ook tegen het zere been. 'Waarom 33 testosteronbommen in een kindvriendelijke wijk?' De bewoners wilden garanties voor hun veiligheid en die van hun kinderen. De wethouder beloofde een noodnummer. Op haar vraag 'Waar bent u nu eigenlijk bang voor?', werd er geroepen: 'Voor mannen.'
Enkele bewoners waren ook bang dat hun huis onverkoopbaar is geworden. 'Niemand wil mijn huis meer kopen als er asielzoekers naast me wonen.' Een andere bewoonster vermoedde dat ze niet meer in bikini in de tuin kan liggen. 'En ze kijken echt zo bij mij naar binnen.'
Definitief besluit

De wethouder stelde dat het besluit niet meer terug te draaien is. Ook op genuanceerde suggesties om minder mannen per locatie te huisvesten ging ze niet in. “Uw zorgen over de veiligheid nemen we mee. Het is een pilot voor twee jaar. Een experiment. We zorgen ook voor een sluitend dagprogramma voor de statushouders. Ze gaan bijvoorbeeld werken voor Staatsbosbeheer.'
Op de vraag waarom de gemeente de panden dan voor vijf jaar had gehuurd, had de wethouder geen pasklaar antwoord. “Dan komen er weer andere mensen wonen, dat kunnen ook weer mensen met een beperking zijn.”
Het voorstel om binnen afzienbare tijd met een evaluatie te komen, werd door de wethouder omarmd. Echt tevreden waren de bewoners niet na afloop. 'Er wordt maar voor ons beslist. En als er wat gebeurt, dan bel ik echt 112 niet. Dan zorg ik zelf wel voor een oplossing.' (Zie ook pagina 7)
Artikel geplaatst op: 26 oktober 2016 - 16:43

Gerelateerd

Delen