Almere is ouder dan haar leeftijd

ALMERE – Almere doet zaterdag 15 en zondag 16 oktober mee aan de Nationale Archeologiedagen. Op verschillende plekken is die dagen er van alles te zien over archeologie in Almere. De hele maand oktober is de Maand van de Geschiedenis, dit jaar rond het actuele thema Grenzen. Almere doet hier ook aan mee.
Alle activiteiten bij VINDplaats Zenit, zaterdag 15 oktober, staan in het teken van het thema archeologie. (Foto: Lex Beers/Alexander Fotografie)

Is Almere veertig jaar oud? Of tienduizend jaar? Eigenlijk allebei. Tienduizend jaar geleden woonden in dit deel van Flevoland ook al mensen op de oevers van de rivier de Eem. Overblijfselen zijn overal in de Almeerse bodem aangetroffen. Later is het land onder water gelopen en in de twintigste eeuw weer drooggelegd. Almere is een archeologische schatkamer waar prachtige dingen onder de grond begraven liggen.
Zenit

Demonstraties vuur maken, meehelpen met de bouw van een prehistorische hut, en oergraan zaaien. Alle activiteiten op archeologische VINDplaats Zenit aan de Sumatraweg 2 in de Indische Buurt staan in het teken van het thema archeologie tijdens ‘Beleef Zenit’ op zaterdag 15 oktober. Er zijn demonstraties vuur maken en stadsarcheoloog Willem Jan Hogestijn legt uit wat archeologie en Almere met elkaar te maken hebben.
Om 14.30 uur wordt het TIJDpad ‘Wandeling door de Geschiedenis’ geopend. Langs deze route staan zeven kunstwerken van de Almeerse beeldend kunstenaar Frans van der Ven die het verhaal van de geschiedenis van de VINDplaats vertellen.
Archeologiehuis

Het Archeologiehuis bij de bibliotheek aan het Baltimoreplein 112 in Almere Buiten is sinds april geopend en heeft zaterdag en zondag van 8.30 tot 16.30 uur allerlei activiteiten. De opgegraven bodemschatten kunnen er bekeken worden, er worden films vertoond en er worden hapjes aangeboden die gemaakt zijn volgens recepten uit de oertijd.
De Blocq van Kuffeler

Op 18 oktober 1967 werd het gemaal De Blocq van Kuffeler voor het eerst aangezet om het water uit de polder weg te pompen. Iets meer dan een half jaar later, op 29 mei 1968, viel de polder droog. Gemaal de Blocq van Kuffeler heeft zaterdag 15 oktober een open dag. Het hoogteverschil van buiten (Markermeer) en binnen (Almeerse kuststrook) is indrukwekkend. Bezoekers mogen het gebouw van binnen bekijken en zien hoe dankzij bemaling onze voeten droog blijven.
Wandeltochten met historische en archeologische info

Alle activiteiten worden verbonden door wandeltochten van de stichting Almeerdaagse. Almeerdaagse organiseert zaterdag en zondag wandelingen van 10, 15, 20 en 25 kilometer vanaf het BuitenHuis op het plein tegenover het Archeologiehuis. De wandelingen voeren onder andere langs Zenit, De Blocq van Kuffeler, de kinderboerderij, Jeugdland en Weet hoe je Leeft in het kassengebied.
Er is een korte wandeling van 3 kilometer tussen het BuitenHuis en Zenit.
Artikel geplaatst op: 08 oktober 2016 - 14:49

Gerelateerd

Delen