Brandweer wil loze meldingen terugdringen

ALMERE - Brandweer Flevoland werkt de laatste jaren hard aan het terugdringen van loze meldingen. De brandweer doet hierbij vanaf 1 oktober nadrukkelijk een beroep op bedrijven en burgers.
Hier rukte de brandweer niet vergeefs uit naar de Doesburgkade. (Archieffoto: HV-Almere.nl / Remi van der Meer)

Veel woningen in Flevoland zijn uitgerust met rookmelders en dit zorgt ervoor dat bewoners bij brand gealarmeerd worden en zij snel hun woning kunnen verlaten. Ook zijn er rookmelders die gekoppeld zijn aan apps. Via deze apps krijgen bewoners - waar ze ook zijn - de melding dat de rookmelder in hun woning afgaat.
Maar rookmelders gaan ook wel eens af als er geen brand is. Kijk bij een melding eerst of er rook of brand waarneembaar is en maak afspraken met de buren hoe elkaar hiermee te helpen. Het kan namelijk voorkomen dat de melder ongewenst afgaat door stof of vanwege een lege batterij. In deze gevallen is het niet nodig 112 te bellen en de brandweer te alarmeren. Hiermee zijn loze meldingen te voorkomen.
Als er op de meldkamer van de brandweer een melding binnenkomt van een op het Openbaar Meldsysteem aangesloten gebouw gaat de meldkamer deze melding eerst gedurende een minuut checken. Dit ter verificatie of er daadwerkelijk brand is. Bij brand rukt de brandweer meteen uit. Krijgt de meldkamer geen contact met het betreffende gebouw, dan gaat de brandweer na die minuut ook rijden op de melding.
Als Particuliere Alarmcentrales meldingen binnen krijgen van bij hun aangesloten burgers (woningen) of bedrijven moeten zij zelf de melding eerst verifiëren. Bij brand kan de melding worden doorgezet naar de regionale meldkamer. Bij meerdere onechte doormeldingen naar de regionale meldkamer brengt de brandweer kosten in rekening aan de particuliere alarmcentrale.
Met de invoering van de nieuwe werkwijze ten aanzien van rookmelders, het openbaar meldsysteem en particuliere alarmcentrales verwacht Brandweer Flevoland het aantal loze meldingen verder terug te dringen.
Artikel geplaatst op: 05 oktober 2016 - 17:41

Gerelateerd

Delen