Blauwalg op twee stranden Weerwater

STAD - De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) waarschuwt sinds donderdag voor blauwalg bij het Lumièrestrand en Stedenwijkstrand in Stad. Zwemmen in zwemwater waar blauwalg aanwezig is, kan klachten geven zoals huid- en/of oogirritatie, diverse maag- en darmklachten, hoofdpijn en koorts.
Het strand en het water blijven toegankelijk maar zwemmen is op eigen risico. Het advies is om direct na het zwemmen onder de douche te gaan en goed af te drogen.
De waarschuwing is tot stand gekomen in overleg met de strand- en waterkwaliteitsbeheerder. De situatie ter plekke wordt nauwlettend gevolgd. De meetfrequentie voor blauwalg is voor dit strand per direct verhoogd en het strand wordt dagelijks gecontroleerd door de strandbeheerder. Op het strand zijn, net zoals de laatste jaren, waarschuwingsborden geplaatst.
Blauwalg is al jaren een terugkerend probleem in Almere. Vaak ging het daarbij om blauwalg in het Gooimeer. Blauwalg ontstaat vooral in stilstaand water en is herkenbaar als een dikke groen pap die op het water drijft. Het heeft een blauw/groene kleur en soms ook rood/bruin. Als de blauwalg groeit, in de zomermaanden, sterven de blauwwieren af en produceren zij in een aantal gevallen giftige stoffen die dus schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Het kan leiden tot klachten als hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid, braken, diarree, koorts, pijnlijke keel, irritaties aan oren of ogen en gezwollen lippen of loopneus. De klachten verdwijnen doorgaans na een dag of vijf.
Actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater in Flevoland is te vinden op de website www.zwemwater.nl of de zwemwatertelefoon (0320) 265700.
Bron HV-Almere. Kijk voor meer 112-nieuws op www.hv-almere.nl
Artikel geplaatst op: 29 juli 2016 - 10:53

Gerelateerd

Delen