Brandweermannen in actie voor hun pensioen

ALMERE - De brandweer in Almere is deze week begonnen met het houden van publieksvriendelijke acties. Het uitblijven van een akkoord tussen werkgever en werknemers over het vroegpensioen is de reden waarom in het hele land brandweermensen ‘in actie komen’.

De brandweerlieden brachten een bezoek aan De Pirouette. (Foto: HV-Almere.nl/Arjen Peters)


In Almere doen de brandweerlieden dat door de tijd die ze normaal zouden besteden aan oefeningen of andere werkzaamheden te gebruiken om bijvoorbeeld bij scholen langs te gaan om voorlichting te geven. Vrijdagochtend brachten de dienstdoende brandweermannen van de kazerne op de Veluwsekant een bezoek aan basisschool de Pirouette in Parkwijk. Daarnaast worden bijvoorbeeld in zorginstellingen rookmelders geplaatst. In tegenstelling tot andere regio’s rijden de Almeerse spuitgasten bij brandmeldingen gewoon de kazerne uit.
Op dit moment mogen brandweermensen, afhankelijk van het aantal dienstjaren, met pensioen wanneer ze tussen de 55 en 59 jaar oud zijn. De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil de pensioenleeftijd verhogen naar 62 jaar. “Daar is dit werk veel te zwaar en veel te heftig voor”, zegt bevelvoerder Gé Vendrig, die zelf al sinds 1985 bij de brandweer werkt. Een zestigjarige brandweerman met volle bepakking een brandend huis in laten rennen om levensreddend te kunnen optreden vindt hij onverantwoord. “Dat is gewoon te zwaar, zowel geestelijk als lichamelijk.” Met de acties willen de brandweermannen vooral een statement maken om de partijen te bewegen om een redelijke oplossing voor dit probleem te vinden.


Vragen


Onbewust van dit probleem vermaakten de kinderen van een aantal klassen zich uitstekend met een kijkje in de brandweerwagen en het gebruiken van de brandslang. Ondertussen stonden in de school een aantal brandweermannen voor de klas om te vertellen over hun werk en voor het beantwoorden van vragen. Als afsluiting van de ochtend mocht iedereen ook nog een stukje omhoog met de hoogwerker.
De acties zullen voorlopig doorgaan totdat er een oplossing is.

(Foto: HV Almere/Arjen Peters)

Artikel geplaatst op: 04 juli 2016 - 12:39

Gerelateerd

Delen