Almeerse Buurtpreventie en WhatsApp-groepen actief

ALMERE – Meer ogen en oren in de buurt maken de buurt veiliger. Vandaar dat de groepen voor Almeerse Buurtpreventie en WhatsApp graag zoveel mogelijk leden willen.
Het buurtpreventieteam is alert op ongewone activiteiten en geeft dit door aan gemeente en/of politie. Dit zijn meldingen over bijvoorbeeld kapotte straatverlichting, loszittende tegels maar ook verdachte situaties. Deze teams surveilleren. Deelname aan de buurt WhatsApp groepen is minder tijdrovend maar kan zeer effectief zijn in de bestrijding van misdaad.
De leden van de WhatsApp-groepen geven verdachte situaties aan elkaar door met behulp van WhatsApp. Het gaat dan om opvallende situaties, waarbij je, je afvraagt of ze wel kloppen. Denk bijvoorbeeld aan verdachte personen, vermiste personen, (vermoedens van) inbraak, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling. Het effect heeft zich inmiddels al bewezen. De WhatsApp-groepen functioneren effectief. Zo is met medewerking van buurtbewoners van de Muziekwijk onlangs nog een insluiping in een woning voorkomen.
De gemeente Almere werkt actief mee aan dit project. Er zijn een paar regels opgesteld voor het gebruik van een buurt WhatsApp. Zo kunnen alleen 18-plussers meedoen en wordt gewerkt met de SAAR-methode: Signaleren, Alarmeren (via 112 of 0900 8844), App versturen (naar buurtgenoten) en Reageren (contact maken met de verdachte persoon, zonder eigen rechter te spelen).
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Belangrijk is dat deelnemers niet terug-appen als ze niks verdachts zien.
Een overzicht van alle actieve buurt-WhatsApp groepen is te vinden op https://gemeentewijk.nl/almere/whatsapp/almere-whatsapp-groepen-op-de-kaart/
Artikel geplaatst op: 08 juni 2016 - 13:35

Gerelateerd

Delen