Politie waarschuwt: wees alert op vals geld

ALMERE – Met de Koningsdag in het verschiet op woensdag 27 april is een waarschuwing voor vals geld op zijn plaats, zo meldt de politie. De ervaring leert dat verspreiders van vals geld zich veelal richten op de aan- of verkoop van tweedehands goederen door particulieren. Bijvoorbeeld op de vrijmarkt.
Verspreiders van vals geld richten zich vaak op particuliere verkopers van tweedehands spullen. (Foto: Shutterstock)

De politie sluit niet uit dat verspreiders van vals geld zich vooral op deze dag laten gelden en particuliere aanbieders van tweedehands goederen proberen te duperen met een vals eurobiljet.
Vals geld is in de regel gemakkelijk te herkennen. Vaak zijn de biljetten kleurenkopieën van slechte kwaliteit, zonder echt watermerk. Sommige kenmerken zijn zelf te controleren: voelbare inkt, een hologram, een watermerk en de kleur van het cijfer dat linksonder staat verandert als het biljet gedraaid wordt. Op de website van de Nederlandse Bank is meer informatie vinden over echt of vals geld.
App voor smartphone

De Nederlandse Bank heeft ook een applicatie ontwikkeld voor gebruik op de smartphone waarmee bankbiljetten direct op echtheid te controleren zijn. De applicatie (app) ‘Echt of Vals’ is te downloaden via de appstore (IOS) of playstore (Android) van de Nederlandse Bank N.V.
Wat te doen bij signaleren van vals geld?

Als u vermoedt dat u toch vals geld in handen hebt gekregen, en diegene van wie u het heeft gekregen is nog in de buurt, Bel direct 112 bij een vermoeden van vals geld en degene die het gegeven is is nog in de buurt. Probeer het signalement te onthouden van diegene die het valse geld aanbiedt en, indien mogelijk, noteer het kenteken van het voertuig van deze persoon.
Wie er later achter komt vals geld gekregen te hebben, belt 0900-8844.
Artikel geplaatst op: 20 april 2016 - 17:26

Gerelateerd

Delen