Kerst 2015 helft minder inbraken dan jaar daarvoor
Samenwerkingsverbanden succesvol bij terugdringen woninginbraken

ALMERE – Tijdens Kerst 2015 zijn er in heel Almere, in vergelijking met Kerst 2014, vijftig procent minder woninginbraken gepleegd. In de wijken Parkwijk en Verzetswijk bleef de daling in het aantal inbraken achter. Wijkagent Parkwijk/Verzetswijk, Youssef Madrhoume, wil door meer partijen te laten samenwerken én door actief te zijn op social media ook in zijn wijken het aantal woninginbraken terugdringen.
Politie, handhavers en een inbraakpreventieteam van de gemeente, jeugdboa’s, buurtpreventieteams en buurtbewoners werken sinds kort samen aan het terugdringen van woninginbraken in Parkwijk en Verzetswijk. (Foto: aangeleverd)

Youssef Madrhoume: “De samenwerking tussen ‪‎politie, ‪gemeente, ‎handhaving, ‎buurtpreventie en ‎buurtwhatsapp-groepen‬ eind december, heeft direct effect gehad. Zo hebben we in Verzetswijk op 30 december dankzij oplettende bewoners twee inbrekers op heterdaad gepakt. De derde inbreker hebben we een paar dagen later opgepakt. Hoe dat komt? Burgerparticipatie. Want bewoners weten veel meer over hun straat dan de politie. Bewoners weten bijvoorbeeld of het normaal is dat bij de buren overdag de gordijnen dicht zijn, of dat een kliko op een andere plek staat dan normaal.”‬‬‬
Belangrijk aspect in het succes is dat bewoners snel alarm slaan bij ongewone situaties. “Zo zagen buurtbewoners tijdens de inbraak in Verzetswijk op 30 december een verdacht persoon op de hoek van hun straat staan. Ze belden 112, die agenten inschakelden die in de buurt waren. Zij waren binnen enkele minuten ter plaatse en hebben direct twee van de drie inbrekers kunnen pakken. Maar ook surveillanceteams en projecten als Waaks, waarbij buurtbewoners die hun hond uitlaten alert zijn op ‘ongewone dingen’, zijn enorm waardevol. Zij zien veel en zijn op alle momenten van de dag actief, ook ‘s nachts.”
Met alle partijen die actief zijn in Parkwijk en Verzetswijk heeft Youssef Madrhoume contact en op Facebook (Youssef van de Wijk) laat hij weten wat er gedaan wordt om het aantal inbraken terug te dringen. “Via Facebook geef ik ook aan inbrekers het signaal af: let op, we houden jullie in de gaten. Dat werkt.”
Samen sterk

De samenwerkingsverbanden tussen politie, ‪gemeente, ‎handhaving, ‎buurtpreventie en ‎buurtwhatsapp-groepen is relatief nieuw. Wijkagent van Filmwijk, Jeffrey Halsema, is hier ruim een jaar geleden mee begonnen en sindsdien krijgt deze manier van werken navolging in meer wijken van Almere. “De gemeente coördineert de samenwerking van de betrokken partijen en bewoners zelf zijn van wezenlijk belang. Eigenlijk helpen we de bewoners met hun eigen probleem als het gaat om woninginbraken; wij als politie kunnen niet alles in de gaten houden. Bewoners informeren ons en elkaar van verdachte zaken via social media. Wij kijken mee in buurtwhatsapp-groepen en weten zo wat er speelt in de wijk. Die informatie delen we weer met de andere partijen, zoals het buurtpreventieteam. Ik hou contact met de netwerkpartners en zo werken we samen aan een veilige wijk. Samen staan we sterk”, zegt Jeffrey Halsema. ‬‬
Alles wat wijkagent Jeffrey doet, zet hij op Facebook. “Inbrekers zitten ook op Facebook. Als zij weten waar ik ben en wat ik doe, schrikt ze dat af.”
Artikel geplaatst op: 11 januari 2016 - 11:42

Gerelateerd

Delen

Er zijn nog geen reacties

Plaats je reactie: